A hét végéig bejelentik a műtrágyapiaccal kapcsolatos intézkedéseket

Forrás: Agrárminisztérium
Fotó:  Pelsőczy Csaba
Az Agrárminisztérium a hétvégén jelenti be a gazdák védelméhez szükséges eszközöket. Nagy István agrárminiszer biztosította a magyar gazdákat, lesz elegendő műtrágya.

Komoly csapást mért a magyar gazdálkodókra Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa – mondta Nagy István agrárminiszer az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaságszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke által hétfőn, a magyar gazdák védelmének témájában tartott sajtótájékoztatón. A minisztérium, a kamara és a gazdaszövetség elutasítja a Nitrogénművek etikátlan szereplését a műtrágyapiacon. Jelenleg a magyar gazdák műtrágya árak miatt keletkezett kárait írja össze a minisztérium. Hétvégén jelentik be a magyar gazdák védelméhez szükséges eszközöket.

Nagy István szerint a vidék az egész ország fenntartó ereje, a Nitrogénművek pedig etikátlan kartellezéssel minden magyar gazdálkodót megkárosított.

A „Bige-ügy” előzményei:

Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközt bevet, hogy a magyar gazdák ne sérüljenek, ugyanis Bige László, a tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva drágán tartotta a műtrágya árát. A cégcsoport hat vállalkozása október végén közel 11 milliárdos büntetést is kapott kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH). A Nitrogénművek-csoport azonban keresetet nyújtott be a GVH döntésével szemben és jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Habár, Bige László azt állítja, hogy politikai támadás érte. A műtrágyát folyamatosan kínálják a magyar gazdálkodóknak és a társaság nyilatkozata szerint azokat a havi mennyiségeket csoportosítják át, amelyekre nincs kereslet egy adott piacon. Az idén világszerte példátlanul magas műtrágyaárak mellett a NAK arra hívta fel a figyelmet, hogy, ha nem változik a helyzet, komolyabb állami beavatkozásokra is szükség lehet a Nitrogénművek ügyében, sőt az állam még át is veheti a gyár üzemeltetését. Az üggyel kapcsolatban a Nitrogénművek azt nyilatkozta, hogy bármilyen kiviteli tilalom súlyosan sérti az uniós jogokat.

Korábban a gazdának hektáronként 50-80 ezer forintjába került a műtrágyafelhasználás, most azonban már 250 ezer forintot is fizetnek ugyanennek a területnek a műtrágyaellátása. Nagy István kijelentette, tűrhetetlen, hogy bárki is nyerészkedik a gazdákon. Hisz ez határozza meg, hogy mennyibe kerül az élelmiszer, ami miatt ez már nem csak a magyar gazdák ügye, hanem az egész országé, minden fogyasztót húsba vágóan érintő kérdés.

Az Agrárminisztérium jelenleg összeírja a magyar gazdák műtrágya árak miatt keletkezett kárait, aminek eszközeit hétvégén fogják bejelenteni.

Márciusig ugyanis biztosítani kell a műtrágya készleteket.

A műtrágyát pedig akár importból is biztosítja a kormány. A gazdák esetleges kártalanításáról nem esett szó. Nagy István kijelentette:

Lesz elegendő műtrágya, hisz a jövő évi termés nem kerülhet veszélybe.

A koronavírus járvány tűpontosan rávilágított a gyengeségekre, így, ha csak egyvalaki van a piacon, akkor az élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő. Ezért meg kell vitatni azt a lehetőséget is, hogy

állami vagy magánvállalkozásból is szükséges lehet még magyar nitrogénműtrágya üzem létesítése,

ami biztosítja a magyar gazdák ellátását. Nagy István Bige László kommunikációjával kapcsolatban azt is kijelentette, hogy a vállalkozó csak feszültséget akar teremteni és nem lehet alapozni az állításaira. Így fogalmazott:

Bige úr A nap A-t mond, B nap B-t mond, nem tudjuk melyik napi kijelentését lehet komolyan venni.

A belföldi műtrágya piacon több mint 60 százalékos piaci részesedéssel rendelkező pétfürdői Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa Bige László, aki több mint 92 milliárd forintos vagyonnal a Forbes 50 leggazdagabb magyar listáján a 11. helyen szerepel. A ma egyetlen magyar ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég több más vállalat mellett a Bige Holding Csoport tagja. A cég profiljában a műtrágyagyártás a meghatározó, de a gyártási folyamat során keletkező vegyi termékeket és ipari gázokat is értékesítik- olvashatjuk a cég honlapján. A 19,6 milliárd forintos jegyzett tőkével rendelkező, közel 500 főt foglalkoztató társaság honlapján az szerepel, hogy fele-fele arányban értékesítenek belföldre és külföldre, többek között Oroszországba, Kínába, Amerikába és Dél-Afrikába. A cég kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye a tavalyi évben 23 milliárd forintos szintet ért el, amely 31 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Forbes becslései alapján a Nitrogénművek értéke 154 milliárd forint, ezzel a 8. legértékesebb magyar cég.

Egy év alatt tízszeresére nőtt a földgáz ára és a műtrágya kartellezés is rontott a piacon – hívta fel a figyelmet a Nitrogénművek műtrágyapiacot érintő jelentős befolyására az agrárkamara elnöke – a versenyhivatal nem véletlenül hozott rekordbírságot az ügyben – tette hozzá. Azt javasolta, a jövőben az ilyen cselekedetekre inkább készüljünk fel, hisz a műtrágyát érintő áremelkedés megjelenik majd az élelmiszerárakban is, ami a magyarok zsebéből veszi ki a pénzt.

A tavaszi fejtrágyázás jelenleg nincs vagy csak részben van biztosítva – mondta Jakab István, a Magosz elnöke, a parlament alelnöke. Ha a trágyázás nem történik meg, az komoly hozamkiesést okoz. Ezt kockáztatja most Bige László, aki inkább külföldre szállítja a műtrágyát – tette hozzá – tette hozzá.

Vasárnap Győrffy Balázs, az agrárkamara elnökével közösen készített videót posztolva fogalmazott meg kemény állításokat facebook oldalán Nagy István agrárminiszter.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a többi között arról beszélt, hogy a földgáz árának tízszeresére emelkedése mellett „kartellezés is rombolta” a műtrágyapiacot Magyarországon. Szavai szerint nem véletlenül szabott ki a GVH rekordmagas büntetést a Nitrogénművek Zrt.-re és vállalatcsoportjára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink