Bigéék nem fizették ki a kartellbírságot

Forrás: MTI
Fotó: Balázs Attila

Tegnap éjfélkor letelt a harminc napos határideje a GVH-által feltárt műtrágyakartell bírságbefizetésének. A rekordösszegű, összesen mintegy 14,1 milliárd forintos büntetés a Hőgyészi Agrokémia Kft. (1,13 milliárd, amelyre 24 hónapos részletfizetési engedélyt kapott), a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. (szűk 2 milliárd) és a hat céget tömörítő, Bige László milliárdos érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport (együttesen több mint 11 milliárd) között oszlik meg.

A versenyhatóság a VG érdeklődésére közölte, hogy Hőgyészi Agrokémiai Kft. átutalta az aktuális bírságrészletét, ahogy a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. is befizette a rá kiszabott teljes bírságösszeget.

A Nitrogénművek-csoport viszont keresetet nyújtott be a GVH döntésével szemben és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

Ennek keretében kérte a keresetlevél benyújtásának teljes halasztó hatályát is. A bírságösszeg végrehajtása ilyen esetekben nem foganatosítható a kérelem bírósági elbírálásáig – mutatott rá a GVH.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Bige csoport további plusz időt, minimum 15 napot nyert, hogy befizesse a büntetést. A bíróságnak legalábbis ennyi idő áll a rendelkezésére, hogy megvizsgálja: a GVH-bírság közvetlenül fenyegeti-e hátránnyal a Nitrogénműveket. Amennyiben a bíróság helyt ad a kérelemnek, a halasztó hatály akár több évre, a jogerős bírósági döntésig is érvényben maradhat. Az azonnali jogvédelem menekülőútjának alkalmazása mindenesetre nem váratlan a Nitrogénművektől.

Bár Bige László kiterjedt cégbirodalmának zászlóshajója maga jelentette be, hogy a nem várt eseményekre jelentős likviditási tartalékot halmozott fel az elmúlt időszakban, Fábry Eszter vezérigazgató már a múlt héten jelezte lapunknak, hogy mérlegelik az azonnali jogvédelem iránti kérelmünk benyújtását.

A teljes cikk a VG oldalán olvasható.