Éjfélig kellene fizessen 11 milliárdot Bige László cége

Vasárnap éjfélig kellene több mint 11 milliárd forintos, a Gazdasági Versenyhatóság által kartellezésért kiszabott bírásgát Bige László cége, a Nitrogénművek Zrt. A közelmúltban kibukott műtrágyakartellben a Hőgyészi Agrokémiai Kft. átutalta a rá kirótt bírságösszeg első részletét. A GVH tájékoztatása szerint ez mintegy 48 millió forintot jelent. A Hőgyészi összesen 1,13 milliárdos büntetést kapott, de azt 24 hónap alatt kell teljesítenie, mert a versenytanács részletfizetést engedélyezett a cégnek. A másik két elmarasztalt piaci szereplő, Cargill Magyarország Zrt. és a hat társaságot tömörítő Bige csoport tehát a közelgő fizetési határidő ellenére sem rendezte még a csekket a a múlt hét közepén.

A GVH október 22-én jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel. Az ügy összesen 11 társaságot érintett, amelyből kettő (Agrimpex és az RWA) vétlennek bizonyult, így velük szemben a hatóság megszüntette az eljárást. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a GVH-val. Ezek egyike a KITE Zrt., amelynek a hatályos szabályok szerint elengedték a bírságot. A másik a Cargill, amelynek pedig csökkentették bírságát, de így is szűk kétmilliárdos befizetésre kötelezték.

A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A bírságot az érintetteknek a versenytanácsi határozat közlésétől számított 30 napon belül kell befizetniük. A GVH szerint a Kite Mezőgazdasági Zrt. elismerte és irati bizonyítékokkal támasztotta alá a jogsértést.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink