Nekiment Bige Lászlónak az agrárminiszter

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnökével közösen készített videót posztolva fogalmaz meg kemény állításokat facebook oldalán Nagy István agrárminiszter.

Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak! – kezdi erősre sikerült posztját Nagy István agrárminiszter. Mint írja, „a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.”

A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér, gyümölcsöt és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson.

– tette hozzá Nagy István.

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán. Bige László zsarolásának nem engedünk, meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat! – fejezte be közleményét az agrárminiszter.

A Nitrogénművek tulajdonosa Bige László a közelmúltban adott egy interjút, amelyben az állította, idén egy napra teszi lehetővé a műtrágya lekötését a magyar gazdáknak. A GVH által a közelmúltban megbírságolt és az ügyészség által hűtlen kezeléssel megvádolt vállalkozó a magyar gazdálkodóknak üzenve folytatta: a Nitrogénművek által jelenleg gyártott mennyiség egészét megvennék ázsiai vevők már most is, függetlenül attól, hogy a műtrágya minden típusa jelentősen drágult.

Ez követően az Agrokp megkeresésére az Agrárminisztérium az közölte, az üzletember megfenyegette a magyar gazdákat, és „minden lehetséges eszközt meg kell ragadni a magyar gazdálkodók műtrágyaellátásának biztosítására.” Egy nappal később a Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közölte, hogy a műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész mezőgazdaságban és élelmiszeriparban érezteti hatását. Az áremelkedésnek számos összetevője van, a hazai piacot pedig a műtrágyakartellezés és Bige László minapi bejelentése is megingatta – hangsúlyozták.

A Bige László interjújára érkező válaszokra, már a Nitrogénművek Zrt is egy közleménnyel reagált, amelyből már erős visszakozás érezhető ki, hiszen abban már arról írnak, hogy hosszabb ideig is lejegyezhetnek a cégnél műtrágyát a magyar gazdák, nem csak egyetlen egy decemberi napon.