Lefordult a csúcsról a sertésár

Forrás: Getty Images
Néhány hete szeptemberre jelezte előre az árfordulatot a sertéspiacon Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Augusztus második felére ez már meg is érkezett, amelynek hátterét szakértő szerzőnk rövid világpiaci körképben világítja meg.

Német áresés

Annak oka, hogy a német sertésárak csökkenésbe kezdtek részben időjárási. Az esős idő ugyanis szűkíti a kerti sütögetések piacát, amit az igen feszült húsipari kereslet azonnal megérez Németországban. A gyenge grillszezon azonban csak a végső lökést adta az áraknak, hiszen a visszaeső húspiaci kereslet tartóssá vált a német piacon. Miután a múlt héten az internetes aukción egyetlen sertés sem kelt el, a termelők belátták, hogy engedni kell az árakból. A 2,5-ről 2,3 euróra mérséklődő kilónkénti sertésár várhatóan még csökkenni fog. A kereslet visszaesése ugyanis utolérte a sertéskínálatét, így immár a kevesebb sertés is elég. A vágások csökkenése az export szűkülésévél is összefüggést mutat. Az átlagsúly tovább emelkedik, ami azt jelzi, hogy az élőállat-kínálat meghaladja a keresletet. Ez is arra utal, hogy nem ért még véget az árcsökkenés.

Ezzel párhuzamosan a német malacpiaci árak is mérséklődtek, majd szokásukhoz híven oldalaznak néhány hétig. Mostani szintjük 88 euró egy 25 kilogrammos malacra vetítve.


Forrás: pig333.com

Erősödik a kínálat koncentrációja

A világon mintegy 50 olyan cégcsoport van a sertésszektorban, aki 100 ezernél több kocával rendelkezik. Ez a szám tízzel több, mint a legutóbbi számbavételkor. A Genesus nemzetközi tenyésztővállalat most közzétett listájára hivatkozva az agrarheute szerint ez az 50 óriás összesen csaknem 16,5 millió kocát tart. Ez 635 428 állattal több, mint az előző évben. Az 50 megagyártóból 24 székhelye Kínában, 12-é az Egyesült Államokban, 4-é Brazíliában, 3-3-é Spanyolországban és Oroszországban, 2-é Thaiföldön, 1-1-é pedig Dél-Koreában és Chilében található. A listát a kínai Muyuan Foodstuff Co, Ltd. vezeti 2,815 millió kocával. A vállalat 2022-ben 61,2 millió sertést állított elő és 7,36 milliót vágott le. A szintén kínai Wen’s Food Group Co., Ltd. a második 1,4 millió kocával, ami 300 ezer kocával nőtt a tavalyi évhez képest. Tavaly a Wens 17,91 millió sertést termelt. A harmadik legnagyobb megatermelő az amerikai (de kínai kézben lévő) Smithfield Foods /WH Group, amelynek 2022-ben 1,225 millió kocája volt. Az első európai csoport a 19. helyen áll a sorban. Ez a spanyolországi Vall Companys 260 ezer kocát tartott 2022-ben, mintegy 50 ezerrel többet, mint 2021-ben. A 29. helyen a Costa Food Group következik, szintén Spanyolországból 155 ezer kocával. A Geneus listáján a harmadik és egyben utolsó európai cég is Spanyolországból származik: a 43. helyen a Grupo Jorge áll 105 ezer kocával. A cég a közelmúltban felkapaszkodott a rangsorban.

A koncentrálódás másik tere a telepbezárásoké. Ezt látjuk Európa nyugati felén, például Németországban, Hollandiában, Belgiumban, de az amerikai kontinensen is erősödik. A Smithfield 35 telepet zár be Missouriban. Ennek lehetőségéről már a tavasz végén beszámoltam, de mostanra megszülettek a döntések, amelyek hátterét a termelési költségek emelkedése és a kereslet szűkülése.

Holland tenyészett hús előrelépés

A kilátások megértésének érdekében citálom a mélyföldi kormány hozzájárulását ahhoz, hogy a laborhúsok kóstoltatása megkezdődhessen. Természetesen körültekintőek, kódexet dolgoztak ki, szakértői bizottságot állítottak fel, de közben finanszírozzák a celluláris mezőgazdasági kutatásokat, és a sertéstelepek bezárását is. Ahogy a belgáknál is zajlik a telepek kivásárlása és bezárása. Pikáns, hogy a holland agrárminiszter tavaly évvégén, a miniszterelnök pedig július elején mondott le.

Emlékeztetőül, az USA-ban már engedélyezték a laborhúsok értékesítését, miután Szingapúrban az már huzamosabb ideje zajlik.

A pigprogress.com most arról ír, hogy a BioTech Foods (51 százalékos tulajdonosa a brazil húsipari óriás, a JBS) nemrég jelentette be, hogy megkezdi a világ legnagyobb tenyésztési húsüzemének építését Spanyolországban. Bár az előállítandó hús típusa nincs meghatározva, a létesítmény évente körülbelül 1000 tonnát fog termelni, és kapacitása később 4000 tonnára fog bővülni. A JBS emellett 60 millió amerikai dollárt költ egy brazíliai kutatóintézet felépítésére, amely állati sejtekből húst termel.

Üzleti modellt vált a Danish Crown

Miután a kedvezőtlen piaci folyamatok súlyos veszteségeket okoznak neki, a dán szövetkezet drasztikus költségcsökkentésbe kezd. Belátják, hogy a méretgazdaságosságra épített vágóhídi modell modernizációra szorul. Egyik németországi üzemét bezárta, a másik kapacitását 10 százalékkal visszavágta a csoport, miközben egyik dán üzemére is lakat került. A magas európai bérek miatt leromlott versenyképesség az exportpiacuk szűkülésében érzékelhető legfájdalmasabban. A bevételek növelése kerül a stratégia középpontjába.

Orosz exporttervek

Oroszország azt tervezi, hogy a világ egyik legnagyobb sertéshús-exportőre lesz. Tíz éven belül a legjobb ötbe akarnak kerülni. Ehhez ugyan meg kell duplázni kivitelüket, de idei sikereik alapján úgy látják, hogy ez lehetséges. Jelenleg az orosz sertéshús a világ legkedvezőbb árú termékei között van, és belföldön is mélypontra került. Olcsóbb, mint a csirkehús.

A volt szovjet utódállamok mellett az export bővítését Vietnámra, Kínára és a Fülöp-szigetekre alapozzák.

Kína stagnálni fog

Az USDA előrejelzései szerint 2024-ben a kínai sertéshústermelés 1 százalékkal, 55,95 millió tonnára fog csökkenni az alacsonyabb vágási mennyiség és a készletek csökkenése miatt. A termelők várhatóan továbbra is kezelni fogják a potenciális állatbetegség-kitöréseket anélkül, hogy jelentősen befolyásolnák a teljes termelési mennyiséget. A piacuk inkább stagnálni fog jövőre. A sertéshús-import stabilan visszaáll a Covid előtti 2,1-2,3 millió tonnás szintre (a csúcs 2020-ben 5,3 millió tonna volt).

Ezek az önkényesen kiragadott piaci tendenciák azt hivatottak alátámasztani, hogy a világ sertésszektorában mélyreható változások zajlanak. Ezek alól mi sem bújhatunk ki, de ha ismerjük, értjük őket, akkor időben alkalmazkodhatunk hozzájuk. A legfőbb üzenet a hatékonyság növelésének végtelen igénye. Tekintsük át folyamatosan a telepek működését a hatékonyság javítási pontok azonosítása érdelében. Eközben az értékesítés hatékonyságáról se feledkezzünk meg. Egy jól kiválasztott integráció nélkülözhetetlen.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink