A rekordárak ellenére sem nő a sertéstartási kedv a kontinensen

Forrás: Getty Images
Magas árak, összeomlófélben lévő német sertéságazat – röviden így írható le, milyen hatások érik az európai, benne a magyar sertéspiacot. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője cikkében ennél tágabb összefüggéseket keresve vonja le következtetéseit.

Erős árfüggésünk okán a német sertéspiac sorsát a szívünkön kell viselnünk. Történelmi jelentőségű kérdés: a rekordmagasságban lévő felvásárlási árak képesek-e megállítani a német sertésszektor összeomlását? A válasz: nem. De vajon meddig maradnak a magas árak?

Miközben a sertés világpiacot egymással ellentétes folyamatok jellemzik, Európában egyértelműen folytatódik a termelés csökkenése. Termelés-növekedést várunk Kínában, Kanadában és Brazíliában, amit az EU, Mexikó és a Fülöp-szigetek visszaesése ellensúlyoz.

  • Az USA-ban a sertésár az elmúlt két évi alatt van, de emelkedik. Ott a termelés tavaly és várhatóan idén is csökken.
  • Az EU-ban meredeken csökken a vágások száma (2023. első negyedévben -8 százalék), az árak az egekben, egy éve emelkednek. A termelői kedv azonban a magas árak ellenére sem javul.
  • Németországban hetek óta a csúcson, 2,5 euró/kilogrammos szinten vannak a felvásárlási árak, miközben a 25 kilogrammos malac ára 93 euró.
  • A német sertésállomány 20,7 millióval újabb mélypontot mutat. De még ennél is keményebb adat a telepek számának egy év alatt bekövetkezett 11 százalékos esése. Az ok elsősorban a kiszámíthatatlan szabályozási környezet, a negatív kormányzati hozzáállás, s csak ezek után következnek az árviszonyok akár az inputok, akár az outputok oldalán. Tervezhetőség híján egy ilyen erős, nagy múltú szektor sem tud talpon maradni.
  • Véleményem szerint a magas európai árak legalább szeptemberig kitartanak.
  • A fordulatot éppen az alacsony takarmányárak fogják elhozni, a nemzetközi piacokon keresztül.
  • Kínában az oldalazásból emelkedésbe fordult a sertésár, ami a termelés emelésére ösztönzi a még mindig nagy számban piacon lévő kis-közepes üzemeket. A kínai nagyüzemi szektor túl van a fejlesztési bumm időszakán, kiegyensúlyozott termelésre törekszik.
  • A hazai sertésárak mintegy harmadukkal nőttek az elmúlt egy évben. Mivel eközben a takarmányárak ezzel ellentétes irányt vettek, a nyereségtartalom megemelkedett. Ennek a dolga, hogy az elmúlt időszak költségemelkedéseit, veszteségeit ellensúlyozza, illetve nem ártana belőle tartalékot is képezni a szűkösebb időkre.
  • A hazai sertésszektorban – a koncentrálódással és a fejlesztésekkel párhuzamosan – javul a hatékonyság, és új férőhelyek is épülnek.
  • Horvátország július végéig 74 afrikai sertéspestis (ASP) esetet jelentett be házisertései körében. Ez egyik oldalról komoly veszély ránk nézve, másrészt viszont piaci lehetőség.

Fenti rövid látlelet alapján a diagnózis az, hogy becsüljük meg a mostani időket, mert az árak most sem nőnek az égig. Olyannyira, hogy az elkövetkező hetekben stagnálásra számítok, amit szeptemberben mérséklődés fog követni.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink