A francia sertéstartók is vészjelzést küldtek

Forrás: Getty Images
Miközben itthon újra 700 forint felett van az élősertés átlagos felvásárlási átlagára az 50-51. héten (720Ft/kilogramm) addig Európa nyugati feléről újabb vészjelzés érkezett. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője elemzi a francia helyzetet, és annak hatásait.

Miután néhány hete még a holland és a belga sertéstartás agóniájáról számoltam be, most a franciák válságáról hoztam híreket. Figyelő tekintetünket azért érdemes a nyugati állattartás leromlásán tartanunk, mert az egyre-másra nettó importőri pozícióba kerülő piacokon olyan rések keletkeznek, amiket talán be lehetne tömögetni, de legalábbis reménykedhetünk abban, hogy a hozzánk beszállítani szándékozók erőit lekötik.

Rövid látlelet

A francia sertésállomány immár negyedik éve csökken, s már nem a feleslegek exportjában, hanem sokkal inkább a belföldi piac megtartásában gondolkodnak. A sertésállomány 12,2 millió egyed volt 2022 decemberében. A csúcsot 14,3 millióval 2010-ben állították be. A sertéstelepek száma lassuló ütemben ugyan, de csökken: 2000-ben 59,5 ezer, 2010-ben 22,3 ezer (-63 százalék), 2020-ban 13,0 ezer (-42 százalék). A sertésállomány több mint 70 százaléka az ország három nyugati régiójában (Bretagne, Pays de la Loire és Basse-Normandia) koncentrálódik. A sertések 56 százalékával Bretagne továbbra is Franciaország vezető sertéstenyésztési régiója, de a sertések számának csökkenése ott a leggyorsabb.

A gazdálkodók 32 termelői csoportban tömörülnek. A francia sertéstermelés 90 százalékát ez a 32 csoport értékesíti, és ezek közül 10 szervezet forgalmazza az ott elhelyezett sertéshúsok 77 százalékát.

Franciaország a harmadik sertéshústermelő Európában, némi távolságra Spanyolországtól és egyre közelebb Németországhoz. Jelenleg a francia sertéshús és sertéshús-termékek kereskedelmi mérlege többé-kevésbé kiegyensúlyozott. Az idei év első 9 hónapjában Franciaország 423 400 tonnát exportált, míg az import 449 800 tonnát tett ki. Ez 26 400 tonnás negatív egyenleget jelent.

SOS

A sertéstenyésztők francia szövetsége, a Fédération Nationale sertésszövetség (FNP) ismét sürgős anyagi segítséget kért a kormánytól. „Rendkívüli támogatás nélkül Franciaország megnövekedett és tartós függőségbe kerül az importált sertéshústól” – mondja François Valy elnök. „Több milliárd euróra van szükségünk” – nyomatékosította.

A külkereskedelmi egyenleg a tenyészállomány és a sertéstenyésztők számának folyamatos csökkenésével tovább romlik – mondja az FNP. Csak az elmúlt 3 évben mintegy 1000 sertéstartó vonult nyugdíjba vagy szűnt meg utód nélkül. A szervezet számításai szerint, ha ez a tendencia folytatódik, 2030-ban 2000-rel kevesebb lesz.

Az egyik fő feladat a régebbi telephelyek korszerűsítése, ahol még ketrecben tartják a sertéseket, miközben a fogyasztók többsége szabadtartást és állatbarátabb termelési módszereket keres. Bretagne-ban, az ország sertéságazatának fő régiójában, napról napra erősödik az intenzív gazdálkodás elleni, régóta tartó kampány – figyelmeztet az FNP. „Kérjük, segítsenek modernizálódni, és alkalmazkodni a modern szabványokhoz, különben a francia sertéságazat lassan eltűnik.”

Veszélyben a franciaországi referencia sertéspiac

Franciaország két legnagyobb húsipari vállalata, a Bigard és a Cooperl nem régen jelentette be, hogy kilép a Marché du Porc Bretonból (MPB), a bretagne-i Plérin kéthetente megrendezett sertéspiacáról, ahol a vágósertés francia referenciaára alakul ki. Távozásuk után már csak 3 vásárló fél marad, ebből 2 az ország nagy áruházláncainak sertéshús beszállítója. Az aukciós rendszer résztvevői attól tartanak, hogy ez nem elég az MPB fenntartásához. Az Uniporc, a sertéságazat francia ernyőszervezete megjegyezte: „A két cég távozása aláássa az MPB egyik legfontosabb szerepét, hogy független és átlátható referenciaárat biztosítson a sertésekre.”

Mi látszik mindebből?

1.) Hasonlóan Belgiumhoz, Hollandiához, Németországhoz és Dániához, a francia sertéstartásban is halmozódnak a problémák. Ha mostani segítségkérésük értő fülekre és megfelelő mennyiségű euróra is talál, a szektor leépülése folytatódik.

2.) A jelenlegi, két euró feletti felvásárlási árak mellett a francia sertéstartás is nyereséges. A húsipar leépülése és a munkaerőhiány az, ami az állatjóléti elvárások után leginkább gondot okoz a sertéstartóknak.

3.) Az aukciósház ellehetetlenülése kihúzza a sámlit a kisüzemi sertéstartók alól, akik eddig is a legtöbb problémával küzdöttek. Ez gyorsuló koncentrálódást jelent, ami viszont a hatékonyság átlagos szintjének emelkedését is jelenti.

4.) Ahogy arra fentebb utaltam, a francia piac vonzást jelent a spanyol feleslegek számára, ami reményem szerint csökkent annak ránk nehezedő nyomásán.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink