Mekkorát szól a szója?

Forrás: Getty Images
Miközben a megváltó növényeket keresgetjük – amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét – rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is ugyanazok jutnak az eszébe. Sőt, esetleg hamarabb is reagálnak a piaci kihívásokra. Így vagyunk ezzel a szója esetében is – írja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője.

Ukrajna nyomul

Itt van mindjárt a főmumus. Ukrajna gyorsan bővíti szójatermelését és feldolgozását. Náluk korábban nem volt széles körben elterjedt növény a szója, mivel a napraforgóliszt mellett drága fehérjének számított. Számukra ez egyértelműen exportcikk, aminek kivitelét a gyenge hrivnya is támogatja. Az exporttilalmak azonban a feldolgozás felé terelték az ukrajnai szóját. Így az EU-ba irányuló bab export mellett elkezdett emelkedni a szójaliszt és a szójaolaj kivitele is.

Népszerűségének titka, hogy a szója Ukrajnában is a legjobb jövedelmezőségű növények közé tartozik. Hatékonyságtól függően 300-400 dollár nyereséget hoz hektáronként. A hozamok folyamatosan javulnak. Az ukragroconsult.com szerint Ukrajnában a közepes gazdaságok átlagosan 2,6, a nagyüzemek átlagosan 3,5 tonna/hektár hozammal állítják elő a szóját.

Az ukrajnai szójatermelés már elérte a háború előtti szintet. Ezzel együtt jelentős szereplővé váltak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (MENA régió) is. Az előrejelzések szerint 2023/24-ben Ukrajna szójababexportja új rekordot fog elérni, 3,1 millió tonnát. Hasonlóan az elmúlt gazdasági évhez, legfontosabb piacai az Európai Unió, Törökország és Egyiptom. Terjeszkedésükre jó példa Egyiptom, ahová tavaly 488 ezer tonna szójababot exportáltak, miközben ebben a gazdasági évben, szeptember és március között már 755 ezer tonnát. Ezzel egyidőben az USA egyiptomi exportja 45 százalékkal, 388 ezer tonnára esett. Ugyanez a helyzet Törökország irányában is. Szeptember és március között az ukrajnai export 690 ezer tonnára ugrott, míg az amerikai 20 százalékkal zsugorodott. Az ezekhez a piacokhoz való földrajzi közelség, a gyenge deviza és az exportkényszer miatt Ukrajna tovább fog pörögni.

Esik a világpiaci szójaár

A csökkenés mögött a gyenge exportkilátások vannak. Az USDA szerint, számos tényező rontja az amerikai gabona, különösen a szója versenyképességét a világ exportpiacain. Az erős dollár és a gyenge reál Brazília malmára hajtja a vizet. Ugyanakkor a legalacsonyabb árért ők is alul maradnak az ukrajnai áruval szemben. A múlt héten – dollárban számolva – közel tíz százalékos volt az ár előnyük.

A szójaár 23 százalékot esett egy év alatt Chicagóban, USc/véka


Forrás: EU


Forrás: CBOT

A szójabab ára márciusban ugyan emelkedett, mert a brazil terméselőrejelzések romlottak, és a gazdák visszatartották a terményt, de azóta ismét lefordultak az árgörbék. Az előrejelzések az előttünk álló hónapokban is csökkenést várnak. Az olajosmag zárókészletszint emelkedik.

Az EU szójaimportja az év eddig eltelt időszakában a tavalyi szinten volt. A fő beszállító az USA (56 százalék), de a szójadarában Brazíliáé az aranyérem (63 százalék), a szójaolaj estében pedig Ukrajna viszi a pálmát (40 százalék).

Az olaj viszont drágul

A növényi olajok árai a múlt hónapban összességében emelkedtek, ami elősorban a pálmaolaj drágulása határozott meg, a többi olaj pedig követett. Ez főként a vezető pálmaolaj-termelő országok szezonálisan alacsonyabb kibocsátásának köszönhető, amely egybeesett a délkelet-ázsiai szilárd belső kereslettel.

A pálmaolaj lett a legdrágább növényi olaj a világpiacon (kivéve az amerikai szójababolajat, főként belföldön). A napraforgóolaj továbbra is a legolcsóbb növényi olaj a világpiacon.

Ami a kilátásokat illeti, véleményem szerint, a növényi olajok árai a kedvező keresleti viszonyok miatt tovább fognak ebben az évben emelkedni. A növényi olaj zárkészletek csökkennek.

Végezetül néhány friss ábra a fentiek hátteréül:


Forrás: USDA


Forrás: USDA


Forrás: USDA


Forrás: USDA

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink