A fákon maradhat a cseresznye Bulgáriában

Óriási munkaerőhiányra panaszkodnak a bolgár gyümölcstermesztők, nincs, aki leszedje a cseresznyét. A felvásárlók mélyen a korábbi árvárakozások alatti szinten veszik a gyümölcsöt.

Egyre több „Szedd magad” tábla jelenik meg a bolgár cseresznyeültetvények bejáratánál, mivel akkora a munkaerőhiány, hogy nincs, aki leszedje a gyümölcsöt – írja honlapján a FruitVeB. Az Agrozona értesülései szerint a cseresznyetermesztők zsákutcába kerültek, és egyre nagyobb kompromisszumokra kényszerülnek annak érdekében, hogy valahogy elkerüljék a veszteséget.

A szezon elején hogy a szezon elején a gazdák még 4-5 leva, azaz 800-1000 forint/kilogramm körüli felvásárlási árakban reménykedtek, ezzel szemben a főfajták beérésével a feldolgozásra szánt gyümölcsöt a kilónkénti 1,2-2 leva (240-410 forint) közötti sávban veszik a felvásárlók. De ezt még le is kellene szedni, így a termelők inkább a „Szedd magad” keretében 1,5 leva (300 forint/kilogramm) körüli áron adják a vevők által leszedett cseresznyét.

Bulgáriában tavaly a magyar termés legalább ötszöröse, 52 ezer tonna cseresznye termett, és a szilva után a cseresznye a legnagyobb területen termesztett gyümölcs az országban, ám a terület immár az egymást követő második évben csökkenést mutat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink