Jobb lesz a tavalyinál a francia cseresznyetermés

Az Agreste 2024-es termésre vonatkozó első prognózisa szerint 37,7 ezer tonna cseresznyét takaríthatnak be az idén.

A francia cseresznyetermés mennyisége a főbb termesztőkörzetekben 12 százaélékkal múlja majd felül a tavaly betakarított mennyiséget, azaz 37,7 ezer tonna körül alakul – áll az Agreste 2024-es termésre vonatkozó első prognózisában, amelyet a FruitVeB honlapja szemlézett. Ez a mennyiég 23 százalékkal több, mint a 2019-2023 közötti időszak ötéves átlaga. A termőterület kis mértékű, 2 százalékos csökkenése (7,3 ezer hektárra) ellenére a termelés az eddig látottak szerint minden régióban, de különösen Occitanie körzetben jelentősen nőtt a 2023-as évhez képest. Az Agreste azonban megjegyzi, hogy mivel a cseresznye a környezeti feltételekre különösen érzékeny gyümölcs, ez a korai előrejelzés a betakarítás végéig még jelentősen módosulhat.


Forrás: fruitveb.hu

A francia cseresznyetermés legalább 80 százaléka három fő körzetből származik (Okcitánia [Occitanie], Auvergne–Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte d’Azur [PACA]), az egyes régiókban az Agreste jelentése szerint az idei termés a következőképpen alakul:

PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur, 2300 hektár, 13,8 ezer tonna): a legnagyobb francia termesztőkörzetben, az országos termés 36 százalékát adó PACA régióban a virágzás bőséges volt ugyan, de a szeles időjárás lassította a beporzást. Ebben a körzetben fajtaváltás zajlik, így a termőterület a tavalyihoz képest várhatóan 1 százalékkal csökken, viszont az előrejelzések szerint a termés 10 százalékkal bővül az előző évhez képest, a szezon pedig néhány nappal korábban kezdődik majd, mint tavaly.

Auvergne-Rhône-Alpes (2400 hektár, 11,5 ezer tonna): a főként a Rhône-völgyének köszönhetően az országos termés 28 százalékát adó körzetben a termőterület az elmúlt évek növényegészségügyi és időjárási problémái miatt bekövetkezett kivágások következtében 4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A virágzás jó volt, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb termés prognosztizálható. Az első cseresznyéket (Burlat fajtakör) az előző évinél egy héttel korábban takarították be.

Occitanie (1400 hektár, 7,8 ezer tonna): az országos termés 17 százalékát adó körzet főbb termőtájai Languedoc, Roussillon és a Garonne-völgy (Tarn et Garonne). Itt a termőterület az előző évihez képest 2 százalékkal nőtt, és a prognózis szerint a 2023. évinél csaknem 21 százalékkal nagyobb termés várható. A Garonne-völgyben és Roussillonban ideális időjárási körülmények uralkodtak, és a virágzás is bőséges volt. Kisebb problémát egyedül Gard körzetében a virágzás körüli esőzések okoztak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink