Ezerforintos cseresznyeárat várnának el a bolgár termelők

Fotó: Török János / Délmagyarország
Bulgáriában megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése, a helyi termelők kilónkémnt 200 forintos szedési költségről és 800-1000 forintos elvárt árakról beszélnek.

Május 15 körül Bulgária egyes régióiban már megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. Egyelőre még nagyon drága a gyümölcs, a termelők kilogrammonként 8-10 levát (1600-2000 forintot) kapnak, de a fő fajták beérésével ez hamarosan csökkenni fog – írta a FruitVeB honlapja az Agrozona híre alapján. Iszmail Kurtov, 20 hektár cseresznyét művelő gazda szerint az idei szezonban kilónként 4-5 leva (800-1000 forint) közötti termelői felvásárlási ár már megfelelne a termelőknek.

Idén leginkább a műtrágyák, növényvédőszerek, és a betakarítás munkaerő-költségeinek növekedése lesz a legnagyobb hatással a termesztési költségek alakulására. A szedés fajlagos munkaerő-költségét kilónként 1 leva (200 forint) környékére becsülik az idei évben. Bulgáriában a cseresznye termelése a 2000-es évek közepe táján erősen visszaesett, a terület kevesebb mint a felére csökkent, majd a 2010-es években korszerű fajtákkal modern ültetvények telepítése kezdődött meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink