A mélybe zuhantak a lengyel cseresznyeárak

Fotó: Török János / Délmagyarország
Előfordul, hogy szedés után kilogrammonként 85 forint marad a lengyel cseresznyetermelő gazdák zsebében. Ebből kellene megoldani a termesztést.

Lengyelországban a napokban fejeződik be a szezoncsúcs a domináns Summit fajta fokozatos eltűnésével. A nagybani piacokon talán most van a legmélyebben a cseresznye ára, a termelők szerint kilogrammonként 8-10 zloty (680-850 forint/kilogramm) közötti árszint biztosítaná a nyereséges termesztéshez szükséges árbevételt – írja honlapján a FruitVeB.

Ehhez képest a nagybani piacokon jelenleg a 3-5 zloty/kilogramm (260-430 forint) ársávban mozognak az eladások, ami megközelíti azt a szintet, amelynél már érdemesebb be sem takarítani a gyümölcsöt. Lengyelországban az idei szezonban a szedők jellemzően 2-2,5 zloty/kilogramm (170-215 forint/kilogramm) teljesítménybért kaptak a cseresznye betakarításáért, ami azt jelenti, hogy 3 zloty/kilogrammos eladási ár (260 forint) esetén a gazda zsebében mindössze 1 zloty (85 forint) marad minden kiló cseresznye után. Ebből kellene megoldania az egész termesztést lehetőleg úgy, hogy még nyereséget is realizáljon munkájáért. A kiváló minőségű cseresznyéért a nagybani piacokon jelenleg elérhető legmagasabb ár a 6-8 zloty/kilogramm (510-680 forint) sávba esik, ami a Summit főfajta levonulását követően várhatóan kis mértékben emelkedni fog.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink