Hiányoznak a fiatal kertészek, mentorprogramot indítanak a szentesi termelők

Fotó: Török János / Délmagyarország DM
Mentorprogramba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a zöldség- és gyümölcsellátás – közölte a DélKerTÉSZ .

A kertészeti szakma utánpótlásának biztosítása érdekében indít mentorprogramot a 450 szentesi termelőt tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával közösen. A termelői tagság fiatalítása érdekében a hosszú távú mentorprogram mellett gyakorlati kutatókertet is létrehoznak. „Szeretnénk elérni, hogy ismét vonzó szakmává váljon a fiatalok körében a kertészet. Fontos számunkra, hogy a DélKerTÉSZ, mint a legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői szervezet ennek úttörő szerepét felvállalja. Egy termelői szerveződés ugyanis addig életképes, míg abban innovatív, fejlődésre képes és hajlandó, hosszú távon is működő termelői tagok vannak. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minél több fiatal válassza a kertészeti szakmát, mint élethivatást” – emelte ki Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudásra is szert tehetnek a mentorprogram keretében, ha pedig elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is jelentős segítséget biztosít a DélKerTÉSZ.

Az együttműködő partnerek a fiatal kertészeknek növényházat építenek, ahol a DélKerTÉSZ termelői profiljába illeszkedő növények termesztését tudják elvégezni. Az infrastruktúrát pedig már középtávon jelentős támogatási intenzitás mellett, részletekben tudják saját tulajdonba venni miközben egy jövedelmező hivatást végeznek. A Szövetkezet értékesítési biztonságot, piacra jutást, szaktanácsadást, minőségbiztosítást, komplex integrált termesztési feltételek kialakítását, valamint korszerű logisztikai és kereskedelmi hálózatot biztosít a fiatalok számára.

Nagypéter Sándor hozzátette: „Ez az új szemléletű mentorprogram az elméleti és gyakorlati kertészeti képzésen felül már egy perspektivikus és biztos piacokra épülő, jövedelmező szakmai hivatást is kínál azon általános iskolai tanulmányokat befejező fiatal tanulók számára, akik ezt a szakmát választják.”

A partnerek célja továbbá egy modern bemutatókert kialakítása, amely lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy első kézből, gyakorlati úton ismerhessék meg a legkorszerűbb termesztési módszereket, valamint elsajátíthassák a hatékony termelési és üzemgazdasági ismereteket.

A bemutatókert az oktatást, a gyakorlati képzést, a tudásátadást, és a gyakorló kertészek szakmai fejlődését fogja szolgálni.

„A modern kutató-gyakorlókertre, valamint a szakmát tanító pedagógusokra, a Szövetkezet szaktanácsadói hálózatára és szakmai kapcsolataira alapozva egy olyan új szemléletű szakképzést lehet megvalósítani a szentesi szakközépiskolában, mellyel még magasabb szintre kerülhet az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum által elindított középfokú duális hallgatói rendszer is” – tette hozzá Nagypéter Sándor.

A gyakorlókert első mérföldköveként a szakközépiskola meglévő növényházaiban indulnak el fajta és technológiai kísérletek. Emellett létrehoznak egy új 3500-4000 négyzetméteres fóliaborítású növényház-együttest, ahol a kísérleteket és a gyakorlati oktatásokat a legkorszerűbb módon lehet elvégezni. A kertben lehetőség lesz komplex, egymásra épülő kísérleti programok végrehajtására is, amely hosszú távon hozzájárulhat a termelés biztonságának növekedéséhez, a környezet fenntarthatóságához, valamint a legmodernebb automatikai és robottechnológiai fejlesztésekhez.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink