Hajdú-Biharban a terület közel háromnegyedét művelik

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország
A vidékfejlesztés megerősítésére 2023 és 2027 között 7600 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta sajtótájékoztatóján Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke.

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) közös debreceni sajtótájékoztatóján az alelnök elmondta, Hajdú-Bihar megyében a rendelkezésre álló terület mintegy 73 százalékát művelik meg, további 11 százalékán erdőgazdálkodással foglalkoznak. A megyében mintegy 32 ezer kamarai tag van, ennyien kötődnek az élelmiszer-előállításához – fejtette ki.

Az alelnök kiemelte, hogy a két héttel ezelőtt született kormány-NAK-Magosz stratégiai megállapodásnak köszönhetően az agráriumban

a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány,

ami történelmi léptékű fejlődési lehetőség az ágazat számára.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette, komoly kihívások előtt állnak a magyar gazdák. Május 20-án kamarai választás lesz, ami összegzése az elmúlt időszaknak. Kihívás a generációs váltás megoldása, hiszen a 70 éves gazdák nem tervezhetnek 20-30 évre. Örvendi László megyei gazdaköri elnök arról beszélt, megkönnyebbülést jelent a koronavírus-járvány enyhülése, de a gazdáknak is bizonytalanságot okoz a szomszéd országban kirobbant háború.