Az agrártámogatásokban is aratnak a növénytermesztők

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Az agrárágazatok között a szántóföldi növénytermesztés támogatása volt a meghatározó 2022 első negyedévében is, a támogatások több mint 40 százaléka jutott ide, míg az állattenyésztők a források alig egyötödét használhatták fel.

Idén agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra több mint 800 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 6,6 százalékos növekedést jelent az előző évi keretösszeghez képest – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénzügyi összefoglalójában. Az első negyedévben agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén 260,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 130,5 milliárd forinthoz képest.

Az összes agrártámogatáson belül a közvetlen termelői támogatások részaránya 7,1, a vidékfejlesztési és halászati támogatásoké 2,6 százalékponttal emelkedett, míg a nemzeti támogatásoké 9, a piaci és egyéb támogatásoké 0,7 százalékponttal csökkent 2022-ben. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében az első negyedévben folyósított 260,4 milliárd forint támogatási összeg 78,7 százaléka (204,8 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,3 százalékát, vagyis 55,6 milliárd forintot pedig a hazai költségvetésből fizették ki. Ez több, mint a tavalyi első negyedéves 36 milliárd forint,

arányaiban viszont akkor volt nagyobb, 27,6 százalékos arányban állta a cehhet a hazai költségvetés.

Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya 73,1 százalékot tett ki, míg a támogatások további 26,9 százalékát nemzeti költségvetésből folyósították.

A tavalyi jogosultságok dobtak az összegeken

A közvetlen támogatások jogcímein 2022 első negyedévében 134,3 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek. Ennek több mint felét a zöldítési komponens tette ki. Az előző év azonos időszakában kifizetett összeghez képest 76,2 milliárd forinttal többet folyósítottak március 31-ig, ami a kifizetési rendből adódik. A 2020. évi jogosultságokból az előleg- és részfizetések után 58 milliárd forint végkifizetésre került sor 2021 első negyedévében, míg a 2021. évi jogosultságok végkifizetése az idei első negyedévében meghaladta a 130 milliárd forintot. Alaptámogatásra 18,8 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek az év első három hónapjában.

Az alaptámogatás és a zöldítés után a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak, ezen a jogcímen 17,2 milliárd forint került a gazdálkodókhoz. Ennek az összegnek a kétharmadát, 11,4 milliárd forintot az anyatehéntartás támogatására fizették ki, ezt követte az anyajuhtartás (2,9 milliárd forint), a tejhasznú tehéntartás (2,2 milliárd forint) és a hízottbika-tartás (0,7 milliárd forint) támogatása.

A közvetlen támogatások között további számottevő összeget, 8,7 milliárd forintot jelentett a szálas és szemes fehérjenövények támogatása. A zöldségnövény-termesztés támogatására 1,6 milliárd, az ipari zöldségnövények termesztésére 3,7 milliárd, gyümölcstermesztésre pedig 0,5 milliárd forintot folyósítottak a kedvezményezetteknek. A fiatal mezőgazdasági termelők számláira 1,8 milliárd forint került az első negyedévben.

A beruházások dominálnak a VP-ben

A Vidékfejlesztési Program (VP) 2014–2020 intézkedéseire 2022 első negyedévében 92,3 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak, míg a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból 0,5 milliárd forintot fizettek ki. A VP keretében tárgyieszköz-beruházásra 29,9 milliárd, az agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre pedig 16,1 milliárd forintot fordítottak. Ezek együtt a kifizetések 49,9 százalékát tették ki. Az eszköz-beruházásokon belül az élelmiszeripar 6,7 milliárd forint támogatásban részesült.

További 10,1 milliárd forint jutott erdőterületek fejlesztésére, 8,9 milliárd forint az alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására a vidéki térségekben. A Natura 2000 és a víz-keretirányelvhez kapcsolódó kifizetések, valamint a mezőgazdasági üzemek és a vállalkozások fejlesztésének támogatása is meghaladta a 7 milliárd forintot. A tárgyévi kifizetéseket összevetve a 2021. év azonos időszakával elmondható, hogy egyedül a LEADER helyi fejlesztéseknél mérséklődött némileg a kifizetés, az összes többi intézkedés esetében növekedés mutatkozott.

A VP teljes eddigi kifizetéseit vizsgálva elmondható, hogy az eszköz-beruházások tették ki a támogatások több mint egynegyedét,

összegük meghaladta a 316 milliárd forintot. Agrár-környezetvédelmi intézkedésekre 287,4 milliárd, alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására 113,6 milliárd forintot folyósították a kedvezményezetteknek, míg a Natura 2000-hez és a vízkeretirányelvhez 78,6 milliárd forint teljesítés kapcsolódott.

Az iskolai tej- és gyümölcsfogyasztás is támogatott

A piacszabályozó intézkedésekre uniós és nemzeti forrásból együttesen 3,1 milliárd forintot, az előző évi összegnél 0,6 milliárd forinttal többet folyósítottak 2022-ben. Ezen belül a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokra uniós forrásból 1,3 milliárd forintot fordítottak, amit hazai költségvetésből 1,5 milliárd forinttal egészítettek ki. A programok között meghatározó az iskolatejprogram, amelyre az uniós és hazai forrásokból összesen 892,3 millió forintot, valamint az iskolagyümölcs-program, amelynek támogatására 965,9 millió forintot költöttek.

A nemzeti támogatások jogcímeire 30,2 milliárd forintot fizettek ki az első negyedévben. E támogatások között kiemelt szerepe van az állatjóléti támogatásnak, melynek keretében 5,2 milliárd forintot vettek igénybe a sertés- és baromfiágazat vállalkozásai. Az egyes állatbetegségek megelőzésére, leküzdésére 4,5 milliárd forintot fordítottak. A termelőket ért agrárkárok enyhítése a gazdálkodók befizetéseiből és az azt kiegészítő hazai költségvetésből valósul meg. A tárgyévben az agrárkárenyhítésre folyósított összeg meghaladta a 11 milliárd forintot.