Szalmából élelmiszer

A gomba, mint élelmiszer egyedülálló a zöldségek között, különleges tápértékkel rendelkező szuperélelmiszer, amelyet a magyar fogyasztók is szívesen fogyasztanak. A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin-forrás. Profitáljon a szalma eladásból és támogassa a fenntartható gomba termesztést!

A Bio-Fungi Kft. Magyarország és Kelet-Közép-Európa vezető, magyar családi tulajdonú gombaipari vállalkozása. Közel 30 éve foglalkoznak gombatermesztéssel és több mint 20 éve gomba alapanyag, komposzt gyártással.
A gombafogyasztás elterjedésével ma már 1,5 kg-ra tehető egy fő éves fogyasztása, amely a jövőben a tudatos táplálkozás és környezettudatos gondolkodásmód elterjedésével jelentősen növekedni fog. Annak érdekében, hogy ez a nélkülözhetetlen élelmiszer a fogyasztók asztalára kerülhessen, jelentős mennyiségű mezőgazdasági mellékterméket használunk fel, amely a letermesztést követően visszakerül a termőföldekre, növelve annak tápanyag értékét.


A víz- és energiafelhasználás, valamint az alacsony CO2-kibocsátás mértéke alapján a gomba olyan tápláló élelmiszer, amelynek ökológiai lábnyoma nagyon kicsi. A gombatermesztők nem csupán a „végső újrahasznosítók”, hanem fenntartható élelmiszer forrást biztosítanak a fogyasztók számára.
Ahhoz, hogy a növekvő fogyasztási igényeket ki tudják elégíteni, illetve a csiperke, laska és egyéb gombafajták számára is alapanyagot tudjanak biztosítani, kalászos növények bálázott szalmáját is felhasználják. A gombaalapanyag gyártás során felhasznált szalma, olyan optimális komposztálási és fermentációs folyamaton esik át, amelynek köszönhetően friss élelmiszer alapanyagot tudnak előállítani. Mindezeken túlmenően a letermett gombakomposzt a mezőgazdaságba visszakerülve kimagasló tápanyagforrás a szántóföldi növényeknek, zöldségeknek, illetve a gyümölcsösöknek. Mindazok a gazdák, akik a szalmát a gombakomposzt üzemek számára adják el, segítik és támogatják azt a természetes folyamatot, hogy a magas cellulóz tartalmú szalmából élelmiszer, valamint a letermett gombakomposzt által kimagasló tápanyag forrás legyen a földeken.
Úgy gondolják, hogy, amíg az energiaszektorban vagy az égető üzemekben a szalma szénforrásai teljesen elégnek, amely szén-dioxid terhelést jelent a környezetre, addig a gombatermesztésben, akárcsak az állattenyésztésben, közvetlenül az élelmiszer-előállítást szolgálja a folyamat, ugyanakkor jelentősen kevesebb környezetterhelés mellett.
Vállalkozásuk folyamatosan keres és felvásárol gombaalapanyag gyártáshoz éves szinten közel 50 ezer tonna különböző kalászosok, elsősorban őszi búza, árpa, rozs, tritikálé, szója, stb. növények szalmáját. Egyaránt vásárolnak rendre vágott szalmát, amelyet felbálázva elszállítanak. Alapanyag-gyártásuk évről évre több bioszalmát használ fel.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink