A modern gombatermesztés a jövőbe való sikeres beruházás

Az egészséges élelmiszerek termelésében lehetőséget látó befektetők számára szeretnénk tájékoztatást adni, a gombatermesztésben rejlő befektetések bemutatásával. A Covid alatt az egészséges táplálkozás még jobban felértékelődött, a belső élelmiszerellátás még fontosabbá vált, amely a pandémia alatt is folyamosan növekszik.

A gombatermesztés óriási lehetőségek előtt áll, a piaci igények bővüléshez a termelési kapacitások bővítését, támogatását Magyarország Kormánya különösen fontosnak tartja, újabb pályázatok vannak készülőben. Talán soha nem volt annyira egyszerű fejleszteni, mint ahogyan az a jelenlegi fejlesztési tervekben szerepel.


A gomba az egyetlen olyan zöldség, amely egész évben, a külső tényezőktől függetlenül, stabil minőségben és mennyiségben termelhető; a piaci igények éves szinten állandóak, szezonhatásoktól mentesek. A kiegyenlített termelést csak modern termesztő berendezésekben, gombaházakban lehet fenntartható módon. A Bio-Fungi Kft. 30 éves múlttal rendelkezik Magyarországon, egyedi és kimagasló fejlesztésein, ismeretein keresztül szeretné szakmai segítséggel támogatni a jövőbeni pályázókat. A jövő és a siker kulcsa a modern, számítógép által vezérelt, klimatizált felszíni gombatermesztés a laska és a csiperke termesztésében gyanánt. A ’90-es és a 2000 évek lendületét megtörték a hagyományos, pincés termesztésen alapuló gomba termesztés hátrányos tulajdonságai, így a magasabb piaci elvárások és a nagyobb kiegyenlített termelési volumenek a pincés termesztés már nem tudott eleget tenni. Azok közül a 3-5 modern, hazai gombafarm közül, amelyek bizonyították létjogosultságukat, cégünk ócsai telephelyén tudunk bemutatni.
A jelenleg még megmaradt pincés és hagyományos termesztés, valamint a megépült néhány új gombaház nem tudott lépést tartani a piaci igények bővülésével, ez óriási perspektívát nyit az újonnan belépőknek, illetve a jelenleg pincében termelő és a modern termesztésbe átlépni kívánó szereplőknek.
A pályázókat Bio-Fungi Kft. számtalan módon tudja segíteni:
– kidolgozott engedélyezési és kivitelezési szintű tervdokumentációk,
– termesztési alapanyag (csiperke és laska) biztosítása szerződéses alapokon,
– gombafelvásárlás,
– kivitelezők megtalálása,
– projekt menedzsment szaktanácsadóink bevonásával, továbbképzés, oktatás, szakmai támogatás.
Az a cél, hogy Magyarország gombaimport függőségét felszámoljuk, exportpiacainkat megtartsuk, és minél több, friss egészséges gombához juttassuk a fogyasztókat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink