Feleannyi gombát eszünk, mint az uniós átlag

Roadshow-val és ­internetes kampánnyal is igyekszik megszólítani az embereket az agrárkamara, hogy népszerűbbé tegye a hazai zöldségeket, gyümölcsöket.

A gombát népszerűsítette programjában az Európai Friss Csapat kezdeményezés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által felkért bloggerek, véleményformálók Demjénben és Kerecsenden jártak, ahol látogatást tettek a Korona Gomba üzemében, illetve gombás ételeket készítettek.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő sorozat demjéni állomásán Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke elmondta, amikor az előző sorozat, az Európai Friss Kalandok három éve elindult, az egy főre jutó hazai napi friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás 260 gramm volt, ami mára 310 grammra nőtt. A terv elérni az Egészségügyi Világszervezet által javasolt napi 400 grammot.

A mostani roadshow célja az egészséges gasztronómia népszerűsítése, a hazai gazdák helyzetbe hozása, hiszen ízletes zöldségeket termesztenek. Az előző programban a 6–14 éves, ezúttal a 14–18 éves korosztályt igyekeznek megszólítani. A gombára rátérve tudatta, a fejenkénti éves átlagfogyasztás egy-másfél kiló, az uniós átlag ennek a duplája. Az uniós csatlakozás előtt az éves hazai termelés 38 ezer tonna volt, ami 18 ezer tonnára csökkent.

Rácz Gergely, a Korona Gomba műszaki vezetője közölte, a cég az egész gombavertikumot átfogja, a gombakomposzt előállításától kezdve a szaporítóanyag előállításán és termesztésén át a konzervgyártásig. Négy fajtát nevelnek, fehér és barna csiperkét, laskát és shiitakét. A gomba előnyei közül az alacsony kalóriatartalmat, a fontos tápanyagokat, a rostokat és a D-vitamint emelte ki. A kerecsendi üzemben Rácz József, a Magyar Gomba Kertész Kft. ügyvezető igazgatója vezette körbe a sajtót és beszélt arról, hogy felgyorsult a termesztés üteme. A 35 napos telepítési, növekedési, két szedési, kitelepítési ciklust 30 naposra csökkentenék. Naponta húsz tonna friss gombát szednek, kézzel.

Szerző: Tóth Balázs/Heol.hu