Várják a magyar malmok is az ukrán búzát

Forrás: Unger Tamás / Vas Népe
Az európai tőzsdék már beárazták az ukrán gabonaexportot, a magyar piacon pedig akkor mérséklődhet az ár, ha megérkeznek az ukrán szállítmányok. Ez a malmoknak nemcsak az ár, hanem a minőség miatt is jól jönne.

Korábban az volt a gyakorlat, hogy a hazai búzapiac követi a világpiaci árakat, de ez tavaly megváltozott – mondta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte ez annak a következménye volt, hogy a termelők tartották az árujukat, és mivel a malmok őrlési kényszerben vannak, a piacon lévő kevés búzához képest nagy keresletet támasztottak, így

a magyar belpiaci ár a világpiaci, illetve a környező országokban kialakult adásvételi szint fölé emelkedett.

Ahogyan tavaly, úgy az idén is magasabb áron dolgoznak a malmok, mint a régióban bárhol – tette hozzá.

Szerény haszon

A kereskedők most a hazai árakkal nem tudnak megjelenni a nemzetközi piacon, jelenleg az általuk vásárolt búzát – szerény haszonnal – a malmoknak adják el. A párizsi árutőzsdén, a Matifon tonnánként 125-130 ezer forintnak megfelelő ár a maximum, de Lakatos Zoltán szerint ezen az áron nem jut itthon megfelelő minőségű kenyérgabonához, azokat itthon 135-140 ezer forintos áron lehet megvásárolni. A magyar búza számára a legnagyobb piacot jelentő olaszországi vevők egyelőre nem aktivizálták magukat, pedig a déli országrészben az aszály ott is nagy pusztításokat végzett.

Árfelhajtó aszály

A búzapiacon jelenleg árfelhajtó tényező az Európa déli részét sújtó aszály, illetve hogy Kelet-Magyarországon soha nem látott katasztrofális állapotban vannak a kukoricatáblák, és a napraforgónál is látszik, hogy a fele termés elveszett. „Ezért a termelők most úgy vannak vele, hogy a búzából kell pénzt csinálniuk” – jelentette ki Lakatos Zoltán.

Ez veszélyes játék, mert az ukrán búzaszállítások szerinte egy hónapon belül nagyobb ütemben be fognak indulni, kamionban és vasúton egyaránt.

A Hajdú-Gabona már előzetes kereskedői ajánlatokat is kapott erről.

„Szerintem az ukrán áru importjában több lehetőség van, mint a gabonaexport-bejelentési kötelezettséggel és állami elővásárlási joggal történő korlátozásában” – mondta, mindezt azzal magyarázva, hogy az idei, a malmok számára őrlési nehézséget okozó, nagyon magas sikértartalmú búzát így keverni lehet a lágyabb terménnyel, ami könnyebbé tenné a feldolgozást, vagyis Kelet-Magyarországon megvan az igény, hogy jöjjön búza Ukrajnából.

Péntek délután egyébként, magyar idő szerint 16.30-kor aláírták Isztambulban azt az egyezményt, amely az ukrán gabonaexportot biztosító hajók eljutását teszi lehetővé Odesszából Isztambulon, a Boszporuszon keresztül a vásárlók kikötőibe.

Radioaktív fertőzéstől mentes

Az ukrán import esetében ugyanakkor nagyon fontos, hogy csak az egészséges, radioaktív fertőzéstől mentes és poloskaszúrtmentes, nem genetikailag módosított terményt szabad befogadni, amelynél a többi minőségi paraméter is rendben van – nyomatékosította. Az ukrán búzaszállítmányok szerinte 5-10 százalékkal olcsóbban tudnak bekerülni a magyar piacra, és valószínűleg némileg lejjebb viszik a hazai árakat is.

A termelők 130-135 ezer forint közötti árajánlatokról számolnak be

– mondta a VG-nek Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Szerinte az elmúlt egy-két hétben nem történt nagyobb változás. Amennyiben a műtrágya- és gabonaszállítások valóban elindulhatnak a tengeren Ukrajnából, az nyilván mérséklő hatással lesz az árakra.

Beárazott megállapodás

Miközben az aszály és a költségemelkedés nyomása egyre erőteljesebb, a tőzsdéken mérséklődnek a búzaárak. Ez annak a következménye, hogy

a piacok beárazták az ukrajnai exportmegállapodást

– írta az Agroképen megjelent cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Bizonytalanságot jelent a piacon, hogy a kereslet általános csökkenésére lehet számítani, annak mértéke ugyanakkor kérdéses.

A szakértő idézi az USDA előrejelzését, amely szerint a globális búzatermelés 2022–23-ban 1,8 millió tonnával, 771,6 millió tonnára csökken, amivel szemben a 2022–23-as globális fogyasztás 1,4 millió tonnás, 781,5 millió tonnára történő visszaesése áll, amit az alacsonyabb takarmányozás okoz, de a világ így is többet fogyaszt, mint amennyi terem. Fórián Zoltán előrejelzése szerint így a csökkenő árperiódus a nyárral együtt véget ér majd.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink