Újabb pofon az uniós sertéspiacnak

Az Olaszországban az év elején megjelent sertéspestis, ahogy az várható volt, éreztetni fogja piaci hatását az egész unióban.

A kínai mezőgazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy felfüggesztette az Olaszországból származó sertéshús behozatalát, miután az országban afrikai sertéspestises (ASP) vaddisznót találtak – közölte a Reuters.

A most január elején felfedezett eset volt az első bejelentett ASP-eset Olaszországban, amióta a vírus 2018-ban megérkezett Nyugat-Európába. Olaszország a hetedik legnagyobb sertéshústermelő az Európai Unióban 9,1 milliárd USA dollár vagy csaknem 8,1 milliárd euró értékű iparággal. A sertéspestis esetet Piemont régióban fedezték fel, a helyi regionális egészségügyi hatóság egy vaddisznó tesztelése után megerősítette az esetet.

Az ASP szinte mindig halálos a sertések számára, és 2019-ben a kínai állomány körülbelül felét kiirtotta. A vírus továbbra is járványkitöréseket okoz Kínában .

Európában továbbra is terjed az afrikai sertéspestis (ASP), legutóbb Olaszország szembesült a járvány okozta problémákkal. Egy vaddisznó hullott el Milánó városától 120 kilométerre északra miután megfertőződött a vírussal. A betegséget a piemonti régió hatóságai erősítették meg január hetedikén. Az ASP ártalmatlan az emberre, viszont a sertéseket megfertőzve halálos kimenetelű. Kínában egy éven belül pusztította el a sertésállomány felét. A kórság Afrikából átterjedt Európába, illetve Ázsiába és világszerte már több száz millió sertést ölt meg.

Pedig azz október végéig tartó húsz egymást követő héten át zajló árcsökkenést követően az Európai Unió átlagos sertés referenciaára karácsony előtt enyhén emelkedni kezdett. A december 19-ével zárult héten az átlagár enyhén nőtt és közel 133 euró volt 100 kilónként. Noha a sertés árak stabilak maradnak az új év elején, de az ünnepek után némileg gyengül a kereslet az unióban – legalábbis erről számoltak be különböző lapoknak az nagyobb vágóhidak. Tehát úgy tűnt van esély a konszolidációra, ám az olaszokra kirótt ázsiai importtilalom ismét felhalmozhatja az unión belüli készleteket.

Állománycsökkenést és drágulást várnak a sertéspiacon

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink