Konszolidálódás vagy vihar előtti csend a sertéspiacon?

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az október végéig tartó húsz egymást követő héten át zajló árcsökkenést követően az Európai Unió átlagos sertés referenciaára karácsony előtt enyhén emelkedni kezdett. A december 19-ével zárult héten az átlagár emelkedett és közel 133 euró volt 100 kilónként.

Ennek ellenére, bár ez a legmagasabb szint október eleje óta, történelmi mércével mérve még mindig nagyon alacsony. Az árak 2020-ban is mélyen voltak, és ez a december közepi ár noha tényleg közel 4 euróval magasabb, mint az előző év azonos héten, de ez még mindig több mint 60 euróval alacsonyabb a két évvel ezelőttinek.

A nyári csökkenő árak hátterében a bőséges készlet állt, amikor az exportpiac egyre nagyobb kihívást jelentett, a piacot ugyanis meglepte, hogy milyen gyorsan állt helyre az ASP után a kínai sertéstermelés. Az közelmúltbeli újabb iparági jelentések viszont azt sugallják, hogy a kereslet és a kínálat már kiegyensúlyozottabb.

A legfontosabb termelő tagállamok többsége némi áremelkedést regisztrált a karácsony előtti hetekben, ami alól Spanyolország kivételt képezett, és ingadozóbb ártrendet regisztrált. A holland árak is stabilabbak voltak. Az elmúlt 4 hetes időszakban a legnagyobb emelkedés Észak-Európában volt, a dán és a német árak egyaránt körülbelül 3 euróval emelkedtek. A lengyel árak a korábban erős esést követően december közepétől erőteljesebben emelkedtek.

Lengyelországban egyébként 2021 eleje óta több mint 30 000 sertéstartó dobta be a törölközőt, vagyis az összes sertéstelep több mint 30 százaléka esett ki a termelésből. Nemzeti Sertéstenyésztők Szövetsége (POLPIG) jelentése szerint mindenekelőtt a tavaly ismét erőteljesen fellángolt afrikai sertéspestis (ASF) kényszerített sok sertéstartót a feladásra. A gazdaságokban összesen 124 járvány tört ki, így az ASP 2021 rosszabb volt a mezőgazdaság számára, mint valaha a járvány 2014-es megjelenése óta.

Noha a sertés árak stabilak maradnak az új év elején, de az ünnepek után némileg gyengül a kereslet az unióban – legalábbis erről számoltak be különböző lapoknak az nagyobb vágóhidak. Az Északnyugat- és Kelet-Németországi Szarvasmarha- és Hústermelői Csoportok Szövetségének ( VEZG ) adatai szerint az árak a korábbi alapon maradnak, probléma viszont az, hogy a várakozásoknak megfelelően lassul a piaci szereplők tevékenysége a húspiacon. Amennyiben az eladások stagnálnak, nem tudni miként változnak majd az árak. Ugyanakkor az elmúlt 10 évben a január szinte mindig az év legnehezebb hónapja volt az eladások szempontjából – vagyis van remény arra, hogy hosszabb távon is stabilizálódik a sertés ára. Tavaly is februárban kezdtek meredekebb emelkedésbe az árak, amikor nőtt a kereslet is – ám most a probléma az a legtöbb uniós országban, hogy a sertéstartók lényegében már ki vannak véreztetve, miután hosszú hónapok óta kénytelenek termelési költségeiket nem fedező áron kereskedni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink