Zuhanórepülésben a német sertéságazat

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila
Miközben az Európai Bizottság továbbra sem látja elérkezettnek az idő a közbelépésre, már a legnagyobb uniós piacon is bezuhant a sertéságazat.

A legfrissebb németországi adatok szerint novemberben úgy a sertéstartók száma, mint a sertések létszám jelentősen visszaesett az előző évhez képest. Sőt, amire még nemigen volt példa a sertéslétszám arányaiban jobban csökkent mint a sertéstartók száma.

A súlyos válságban lévő sertéságazatban, míg 2020 novemberétől 2021 novemberéig mintegy 1600 sertéstartó adta fel, ami a gazdaságok közel 8 százalékát jelentette, addig a sertésállomány 2,45 millióval csökkent, vagyis az állatok létszáma ugyanebben az időszakban csaknem 10 százalékkal esett vissza.

A német gazdálkodók is azzal küzdenek, hogy a tartási költségek megemelkedtek, miközben a termelői árak visszaestek. Ezt az anomáliát, vagyis a veszteséges termelést pedig mint látható sok állattartó nem bírja túl hosszú ideig fenntartani.

Ugyanakkor a németeknél is úgy tűnik csak azt várják, hogy kihulljanak a gyengébb szereplők a piacról és a későbbiekben, ha normalizálódik az uniós piac, a helyükbe lépjenek. A kocatartásban ugyanis a korábbihoz hasonló ütemben halad a fejlődés: a kocatulajdonosok számának egy éven belüli 7,3 százalékos csökkenésével szemben a kocák számának „csak” 7,2 százalékos csökkenése áll.

2021 novemberében a Destatis 23,6 millió sertést számlált Németországban, ami 2,5 millióval, vagyis csaknem 10 százalékkal kevesebb, mint 2020 novemberében. A populáció meredek csökkenése a sertéspiacon tapasztalható súlyos és tartós értékesítési gondok, az árválság következménye.

Ez a válság mélyen a mínuszba sodorja a sertéstartókat, hiszen közben a költségeik az egekbe szöktek, és mint látható, számos működési feladathoz vezet.

A helyzet Magyarországon sem kevésbé fényes. Az Agrárminisztérium hétfőn jelentette be, hogy uniós segítség hiányában a kormány fog lépni. A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak. Az Agrárminisztérium ezért megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink