Feldman: kétségbeejtő a helyzet, mennek tönkre az európai sertéstartók

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Több tagállammal együtt Magyarország újra piaci beavatkozást kért a sertésválság miatt az Európai Bizottságtól az agrárminiszterek brüsszeli tanácsülésén.

Az agrárminiszterek tanácsülésén Brüsszelben az uniós tagállamok – Magyarországot is beleértve – fél éven belül most harmadszor kértek beavatkozást a sertéspiaci válság miatt. Az ülésen résztvevő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára közösségi oldalán közzétett bejegyzésében közölte, hogy az összes hozzászóló tagállam aggályairól és nehézségeiről adott számot, ami azt igazolja, hogy tényleg komoly baj van a sertéságazatban, ami az uniós tagállamok többségét érinti.

Feldman Zsolt – ahogyan az előtte szólók is – utalt arra: a sertéságazatban soha nem látott problémát okoz, hogy miközben az átadási árak drasztikusan csökkentek, a takarmányárak és az előállítás költségei radikálisan megemelkedtek. Odáig fajult a helyzet, hogy már a jól működő és versenyképes vállalkozások is folyamatosan komoly veszteséget termelnek – emelte ki, ami rövid távon sem fenntartható – emelte ki. Kétségbeejtő a helyzet, a gazdáink, a sertéstartók úgy érzik, hogy magukra maradtak ebben a válságban.

Magyarország a rendelkezésre álló eszközökkel minden lehetséges intézkedést megtett és megtesz a helyzet javítása érdekében.

Európai szintű problémára ugyanakkor európai szintű megoldás kell. Úgy gondoljuk, hogy a mostani helyzet súlyosabb, mint az orosz embargó, vagy a 2015-2016-os tejpiaci válság idején történtek, amikor az Európai Bizottság rendkívüli intézkedések bevezetéséről döntött

– nyomatékosította. Mindezek alapján Magyarország ismételten és határozottan kéri az Európai Bizottságot, hogy éljen a piaci rendeletben biztosított felhatalmazásával, és tegyen javaslatot rendkívüli piaci intézkedések bevezetésére. Nem engedhetjük meg, hogy az európai ellátást biztosító sertéstartóink felhagyjanak a termeléssel – fogalmazott az államtitkár az ülésen.

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében pedig feltette a kérdést: Mit lehet arra mondani, ha a felelős agrárbiztos szerint a sertéspiacon már a kilábalás jelei látszanak, ezért majd a jövő év elején mérlegelik, tényleg kell-e valamit csinálni uniós szinten? Mint hozzátette, marad a hazai segítség.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink