Szigorúan ellenőrzött sertésimport

Nem túlzás azt állítani, hogy világszintű problémáról beszélhetünk, melynek következtében a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük – válaszolt megkeresésünkre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Mint ismert, a kormány reagált a válsághelyzetre és gyors intézkedések mellett döntött, azt követően, hogy az Európai Bizottság nem volt hajlandó foglalkozni a kérdéssel.

Felvázolva a probléma lényegét a Magoz rávilágított arra, hogy rövid idő alatt meredeken megemelkedtek az sertéstartók előállítás költségei, ezen belül is főként a takarmányárak és az energiaköltségek. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek. Ennek eredményeként ma már a leghatékonyabb gazdaságok számára is veszteséges a sertéstartás. Ez a helyzet pedig még rövidtávon sem tartható fenn. Bár a probléma a teljes európai ágazatot is érinti, az Európai Bizottság elutasította, hogy azonnali piaci védőintézkedésekre tegyen javaslatot – fogalmazott válaszában a gazdálkodók legnagyobb érdekvédelmi szervezete.

Meglátásuk szerint fontos lépéseket jelentett be a kormány, de mindenképpen további intézkedések szükségesek az ágazat védelmében, melyeken jelenleg is közösen dolgoznak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrárminisztériummal közösen.

Az intézkedések legfontosabb céljai:

  • az állattartók likviditási helyzetének javítása
  • fokozott ellenőrzések, azért, hogy a külföldről dömpingáron érkező, sokszor fagyasztóból kitárolt termékek helyett az ellenőrzött, magyar, megbízható termékek kerüljenek a polcokra.
  • a PRRS mentesítési program betartásának szigorú ellenőrzése az élő sertés import során

Ezek voltak a kiváltó okok

Az EU sertéshús önellátásának mértéke jelenleg jóval meghaladja a 100 százalékot, (kb. 120%) ezért belső piaci viszonyai erősen függenek a harmadik országokba történő exportjától, amelyet pedig a több országban (különösen Németországban) is jelenlévő ASP, valamint Kína csökkenő behozatali volumene és csökkenő árai is hátráltatnak.

Egy ilyen piaci helyzetben az élősertés kínálat a nyári időszak végén szokásos szezonális növekedése fokozódó nyomáshoz vezetett és ez úgy tűnik egy ideig biztosan folytatódni fog.

Az európai sertéságazat ezért nagyon nehéz helyzetben van, magas és tovább növekvő inputárak és tovább csökkenő felvásárlási árak határozzák meg. A német referenciaár az elmúlt két hónapban 17 eurocentet esett, jelenleg 1,20 EUR/kg (hasított hideg súly, E kategória).

A Magosz hangsúlyozta, hogy ez az ár semmiképp sem elegendő az önköltség fedezésére, a tartósan magasan takarmányárakat tekintve pedig különösen nem. Jelenleg a leghatékonyabb hazai sertéstartók is önköltség alatt kénytelenek értékesíteni.

Fontos volt a gyors segítség

Az eddigi intézkedések azért voltak nagyon fontosak, mert egyrészt ilyen veszteséget senki nem képes tartósan elviselni, másrészt pedig takarmánybeszerzési időszak van, ezért égetően szükséges az állattartói kör likviditási helyzetének javítása, melynek eszközeként a pályázatok soron kívüli elbírálásának és kifizetésének szükségessége mellett további intézkedések lépésekre is sort került már.

A sertéságazat támogatására a hízósertés és tenyészkoca állatjóléti intézkedésekre 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Első körben az Agrárminisztérium a hízósertés állatjóléti támogatás keretösszegét 1,2 milliárd forinttal növelte, újabb döntéssel pedig annak mértékét további 2 milliárddal megemeli.

Ezen felül – a tavalyi évtől eltérően – a 2021/2022. támogatási év II. negyedévi kérelmei esetében – az átmeneti támogatás keretében működő állatjóléti támogatás 800 millió Ft értékben még az idén kifizetésre kerül.

A tenyészkoca állatjóléti támogatás esetében a tárca a 2021. támogatási év III. negyedévi kérelmeinek tárgyévi kifizetésének megkezdését is tervezi, az előrehozott kifizetés további segítséget jelenthet.

Mindezek következtében idén rekordösszegű, 20,8 milliárd Ft állatjóléti támogatás segíti az ágazatot. A sertéságazat megsegítése érdekében egy új hitelkonstrukció kidolgozása is megkezdődött.

Fentieken túl, ismételten szigorított ellenőrzést szorgalmazunk az EU belső piacáról Magyarországra érkező hízó alapanyag, hús és hústermékek esetében és további intézkedésekről is folynak tárgyalások az AM és a szakmai szervezetek között – tájékoztatta az Agroképet a Magosz.

Tekintettel arra, hogy az év végi csúcsidőszak még messze van, sertéshúskereslet szempontjából a grillidőszak elhúzódása, esetleg a fogyasztói kereslet marketingeszközökkel történő ösztönzése is segítséget jelenthet, amely szintén elindult néhány hete – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink