Ültetvénytelepítési pályázatot hirdettek meg kertészeknek

Forrás: Shutterstock
Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívás előtérbe helyezi a gazdák jövedelembiztonságát, ezért nagy termőképességű és magas termőbiztonságú ültetvények létesítéséhez nyújt segítséget – hívta fel a figyelmet Nagy István. A gyümölcstermő ültetvények mellett lehetőség lesz évelő gyógy-, aroma- és fűszernövények, továbbá borszőlőültetvények telepítésére is.

A miniszter kiemelte, az ültetvénytelepítéshez a forrást átalánytámogatás formájában kapják a termelők, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével nem kell számla alapon elszámolniuk. Így jelentősen csökkennek a termelők adminisztrációs terhei és az érintettek gyorsabban jutnak hozzá az elnyert forráshoz. A támogatás segítségével üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására nyílik lehetőség, mivel

a telepítés mellett lehetőség lesz az ültetvények vízellátását biztosító öntözőrendszer kiépítésére, kedvezőtlen éghajlati hatások (tavaszi fagyok vagy jégeső) csökkentését lehetővé tevő technológiák alkalmazására és egyes, a betakarítást segítő gépek, eszközök beszerzésére is.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan 500 millió forint támogatás nyerhető el, az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, ugyanakkor például fagyvédelmi gépek beszerzéséhez 65, meglévő öntözőrendszer felújításához pedig 70 százalékos támogatási intenzitás társul. A felhívásban meghatározott tartalmi értékelési rendszer alapján elsősorban azok a projektek számíthatnak a fejlesztési forrás elnyerésére, melyeknél igazolt azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat tart fenn partnereivel – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, az előző támogatási ciklusban több, mint hatezer hektár új gyümölcsültetvény telepítéséről született támogató döntés. Ezek az ültetvények hosszú időn át kiváló minőségű, itthon megtermelt gyümölccsel látják el a fogyasztókat, emellett a feldolgozóiparnak is alapanyagot biztosítanak. Az ültetvénytelepítéshez nyújtott támogatás a korábban meghirdetett, hűtőházak létrehozását, illetve korszerűsítését támogató kiírással együtt biztos fejlődési alapot az ágazat számára – fűzte hozzá. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 10-étől lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink