Milánóhoz közel is felbukkant a sertéspestis

Forrás: Kisalföld
Fotó: Molnár István
Egy elhullott vaddisznóban azonosították a vírust. A fertőzés nagy csapást jelenthet az olasz hústermelők számára a hústermékek behozatalának esetleges blokkja miatt. A piemonti kormány a vadászat beszüntetésére kérte a városok polgármestereit.

Európában továbbra is terjed az afrikai sertéspestis (ASP), legutóbb Olaszország szembesült a járvány okozta problémákkal – számolt be az Euromeat. Egy vaddisznó hullott el Milánó városától 120 kilométerre északra miután megfertőződött a vírussal. A betegséget a piemonti régió hatóságai erősítették meg január hetedikén. Az ASP ártalmatlan az emberre, viszont a sertéseket megfertőzve halálos kimenetelű. Kínában egy éven belül pusztította el a sertésállomány felét. A kórság Afrikából átterjedt Európába, illetve Ázsiába és világszerte már több száz millió sertést ölt meg.

Mivel a kormányok gyakran blokkolják a sertéshústermékek behozatalát azokból az országokból, ahol a betegséget kimutatták, a fertőzés nagy csapást jelenthet az olasz hústermelők számára.

ASP helyzetkép

Az első vaddisznóban azonosított fertőzést Németországban jelentették. Ezt követően Kína és más sertéshús-vásárlók betiltották a német sertéshús behozatalát.

A sertéspestis jelenleg Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Görögországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában, valamint Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Szerbiában, a Moldovai Köztársaságban, Ázsiában, Afrikában és az utóbbi hat hónapban a Dominikai Köztársaságban és Haitin is jelen van.


Nincs más út, drágulnia kell a boltokban a sertéshúsnak

Sertéshús-áremelésre készülhetnek a fogyasztók, mivel a tenyésztők már 2021 végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést – mondta az InfoRádióban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke.


Az olasz védekezés

Az olasz városok polgármestereit a vadászat beszüntetésére kérték a vírus azonosítását követően, mivel a vaddisznók átadhatják a vírust más sertéseknek.

Az olasz kormány azt is közölte, hogy fokozza a vaddisznók és a sertéstelepek felügyeletét, illetve amennyire lehetséges, növeli a gazdaságokban a tisztítási intézkedéseket. Luigi Icardit, Piemont egészségügyi helyettese így nyilatkozott az esttel kapcsolatban:

Ahogy a világjárvány esetében, úgy az afrikai sertéspestis vészhelyzetét is úgy kell kezelni, hogy mindenki együttműködésére apellálunk. A piemonti egészségügyi rendszer az ágazat szereplőivel együtt dolgozik a vírus terjedésének megakadályozásán és a sertéstelepek védelmén.

Lépéskényszerben a sertéságazat

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink