Nincs más út, a drágulnia kell a boltokban a sertéshúsnak

Sertéshús-áremelésre készülhetnek a fogyasztók, mivel a tenyésztők már 2021 végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést – mondta az InfoRádióban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke.

Hullámzó évet zárt 2021-ben a hazai sertéságazat, az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta Éder Tamás. „Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta” – részletezte Éder Tamás.

A hullámokat ismertetve elmondta, az év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették – tette hozzá.

Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de

mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.

Az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás önköltségbe épülésére az alapján lehet számítani, hogy a teljes élő sertés előállítási költségének 65-70 százalékát a takarmány teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink