Stagnáló fogyasztást és növekvő tejtermelést várnak jövőre

Forrás: Tolnai Népújság
Fotó: Makovics Kornél

Jövőre az Európai Unió 27 tagállamában a tejtermelés az előrejelzések szerint 0,2 százalékkal, 150,45 millió tonnára nő éves összehasonlításban. Mivel az EU folyékony tejfogyasztása stagnál, a többlettej nagy része feldolgozásra kerül – olvasható az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentésében.

A tejfelhasználás fő felhasználási területe a sajtgyártás, az EU27 sajttermelése az előrejelzések szerint 10,4 millió tonnára nő, ami 50 000 tonnával több, mint 2021-ben, és 168 000 tonnával több, mint 2020-ban. A várakozások szerint az unió belföldi sajtfogyasztása és az exportja is tovább növekszik. Az EU vajtermelése az előrejelzések szerint 2022-ben 2,14 millió tonnára nő, miután 2021-ben tejhiány miatt és az export rovására csökkent az azt megelőző, 2020-as évhez képest. A zsírmentes száraz tejtermelés az előrejelzések szerint szintén helyreáll, és 2022-ben 1,56 millió tonnára emelkedik, miután 2021-ben 2020-hoz képest csökkent, ami az export visszaesésének köszönhető.

A jelentésben megjegyzik, hogy a nem tehéntej termelésének növekedése továbbra is erőteljes, mivel a kecskéből és anyajuhból származó tejtermékek, főként a sajtok iránti fogyasztói megbecsülés tovább növekszik.

Az EU tejfeldolgozását régóta a sajtgyártás hajtja, és ez a tendencia várhatóan folytatódik, mivel az elmúlt években számos új sajtüzem létesült, elsősorban ipari mozzarella sajtok előállítására. A koronavírus járvány viszont ezt a trendet megtörte, miután egyre többen kezdtek otthonról, távmunkában dolgozni és már nem étkezdékben ebédeltek, hanem otthon főzött ételekre álltak át. A világjárvány kitörésekor a tejfeldolgozóknak át kellett alakítaniuk a termékeiket, csomagolásukat és logisztikájukat a kiskereskedelmi vásárlói igényekhez alkalmazkodva. Ennek ellenére nőtt a sajttermelés, hiszen az EU sajt
fogyasztása is évről évre tovább növekszik, és ez várhatóan 2022-ben is folytatódik, bár lassuló ütemben.

A fogyasztók ugyanakkor egyre inkább a földrajzi jelzéssel ellátott és a helyi sajtok, köztük a kecskesajtokat választják, ami a helyi feldolgozók és a helyi gazdák számára egyaránt magasabb megtérüléssel jár. A sajttermelés lassuló növekedése negatívan hat az EU27 sajtkivitelére, idén, mivel a növekvő árak az erős euróval együtt rontja az uniós sajtok versenyképességét a nemzetközi piacokon. A különleges sajtok fogyasztását ösztönző turizmus megtorpanása ellenére azonban ez nem vonatkozik a földrajzi jelzéssel ellátott sajtokra, amelyek exportja továbbra is erős.

A jelentés kitér arra, hogy miután az uniós tejtermelési kvótarendszer 2015. április 1-jén megszűnt, az EU27 és Anglia tejtermelése a 2015. évi 154,5 millió tonnáról 2020-ra 162,2 millió tonnára emelkedett. A növekedés Írországban, Bulgáriában, Romániában és a Cseh Köztársaságban volt a legnagyobb. Ez a növekedési tendencia azonban stagnálásra váltott mivel a környezetvédelmi korlátozások hatással vannak a tejtermelésre és ez csökkenő kínálatot eredményez számos északnyugat-európai tagállamban. Néhány uniós tejipari ágazat szakértői úgy vélik, hogy az uniós tejtermelés 2022-ben és 2023-ban csökkenhet, amikor az új Közös Agrárpolitika és a Farm to Fork feltételrendszer miatt az uniós tejtermelőknek át kell alakítaniuk termelési rendszereiket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink