Az árakkal nem voltak elégedetlenek a húsmarha- és a tejtermelők sem

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
A tavalyi év második felében kezdtek emelkedni a tejárak, és év végére már jelentősen magasabb árat kaptak a nyers tejért a gazdálkodók, mint egy évvel azelőtt. Eközben a húsmarhákra minden kategóriában nagy volt a kereslet, a marhahús ára viszont a termelők szerint a boltokban magasabb az indokoltnál, amin elsősorban az áfa csökkentésével lehetne segíteni.

Év elején relatíve nyugodt volt a piac, nem voltak olyan kilengések az árakban, mint 2021–2023-ban – áll a Magyar Állattenyésztők Szövetsége lapjában a marhahús és a tej piacáról szóló elemzésben. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az uniós nyers tej ára jóval az ötéves átlag felett állandósult az első fél évben, majd egy növekvő trend rajzolódott ki. A novemberi spot piaci tejár a 2022. októberi csúcsot megdöntve, 100 kilogrammra vetítve a 70 euró feletti szinten új rekordot ért el. Ez az uniós átlagárhoz képest 35, a magyarhoz viszonyítva 50 százalékos különbség. A nyári hónapokban a vaj intenzíven kezdett drágulni, és szeptemberben soha nem látott magasságokba emelkedett, a 8000 euró tonnánkénti árat is meghaladva az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal múlta felül.

Magyarországon júliusig a nyers tej átlagos felvásárlási ára a kilogrammonkénti 164–166 forintos sávban mozgott, majd három hónap alatt mintegy 10 százalékot növekedve az októberi ár már a 180 forintot is meghaladta, ami 17, az elmúlt öt évben mért októberi átlagárhoz képest pedig már 33 százalékos növekedés. A lendület novemberben sem lankadt: az ár 192,17 forintra emelkedett, ami éves alapon 20 százalékos növekedés.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink