Miért kezdett esni a sertésár és meddig tarthat a lejtmenet?

Forrás: Getty Images
A németországi telepfelszámolások időszakos túlkínálatot eredményeztek, aminek hatására a múlt héten csökkent a német sertésár, ez pedig megjelent a hazai piacon is. Az áralakulás okait és a jövőbeni sertéspiaci kilátásokat elemzi cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetenci Központ vezető agrárszakértője.

Egy hónapja még arról írtam ezeken az oldalakon, hogy sorra dönti a csúcsokat a sertésár. Ha felidézzük akkori előrejelzéseimet, miszerint megtorpanás várható ugyan, de a növekedés nem ért véget, akkor azt látjuk, hogy azok beigazolódtak. A helyzet magyarázata most is fontos üzenetet hordoz számunkra.

A múlt héten is a német állattartók élet-halál harca volt cikksorozatom témája. A jogszabályi környezet újabb szigorítása szinte elüldözi az állattartókat Németországból. Az elmúlt egy évben a német sertéstartók tíz százaléka adta fel a harcot és hagyta el a szektort. Mondhatnánk, hogy még az ág is húzza őket. Nem elég a romló fogyasztói megítélés, a szigorú állattartási szabályok, a drága energia és a magas takarmány, az állatjárványok, és még hosszan sorolhatnánk a romló gazdálkodási feltételeket, még a farkasfalkák is egyre komolyabb károkat okoznak a német állattartóknak. Az már csak érdekes adalék, hogy a farkasok nemrég Ursula von der Leyen póniját is elragadták.

Ez annak fényében, hogy

a német zöldek – köztük miniszterek – szabadon legelésző állatokról álmodoznak, azt sugallja, hogy a valóságtól nem igazán hagyják zavartatni magukat.

Ezt támasztják alá azok az elemzések is, amelyek szerint az állattenyésztés áthelyezése egy alacsony hatékonyságú régióba kontraproduktív lenne, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökkenne, hanem növekedne. Ezért a hatékony állattartással rendelkező régiókban kellene inkább a fenntarthatóságot emelni az állattartásban.

Ezekről azért kell újra és újra szólni, mert a sertéskínálat csökkenése versenyt fut a kereslet szűkülésével. A telepfelszámolások immár tartósnak nevezhető hulláma időszakos túlkínálatot, illetve az egész értékláncra jellemző romló hangulatot eredményez. Ennek egyik következménye az, hogy a múlt héten csökkent a német sertésár. Egészen konkrétan, 2,1 euróról, 2,0 euróra való mérséklődést jelent kilogrammonként. Ez annak fényében számít jelentősnek, hogy – szakmai szervezeteik szerint – a sertéstartók többsége már eddig is veszteséget termelt.


Forrás: pig333.com

A történelmi csúcsról való lefordulás mögötti legfontosabb ok, hogy

a fogyasztók az egyre magasabb árak, a húsfogyasztás csökkentését célzó propaganda hatására határozottan kevesebb sertéshúst és húskészítményt vásárolnak.

Mivel egyik folyamatnak sem látszik még a vége, könnyedén előre jelezhetem, hogy a sertéstartók száma Németországban tovább fog csökkenni, ami csak rövid távon okoz sertéspiaci túlkínálatot. Középtávon már egyértelműen hiány lesz a hatása. Ez pedig áremelkedést jelent. A sertés értéklánc szakadozása Németországban számunkra az üzeni, hogy keresletivé fog válni a piac. Ha a vágóhidak nem fizetik meg a sertéselőállítás költségét, akkor egyszerűen kifogy alóluk a német sertés.

A fogyasztók érzékenysége sem az árak, sem az állatjólét területén nem fog lanyhulni. Ez azt vetíti előre, hogy egyre kevesebb, de magasabb hozzáadott értékű sertéstermékre lesz szükség a német piacon. E hozzáadott érték pedig egyre jelentősebb részben címkéken követhető állatjóléti tétel lesz.

Mivel a magyarországi sertés felvásárlási árak szorosan követik a németekét, az árcsökkenés azonnal megjelent piacunkon. Korábbi előrejelzésemet megerősítve, nem számítok tartós korrekcióra, a sertésárak tovább fognak emelkedni.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink