Meddig dönti még a csúcsokat sertésár?

Forrás: Getty Images
Ezen a héten kilogrammonként már 700 forint feletti élősertés árakról is hallani. A heti szinten az egy évvel korábbit közel 80 százalékkal meghaladó dinamikus emelkedés reményt ad a sertéstartók számára. De meddig tarthat? – teszi fel a kérdést cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A válaszhoz futnunk kell egy gyors kört a világpiacon. A startvonal Kínában van. Az elmúlt egy hónapban már korrigált, de a kínai felvásárlási árak március és július között 80 százalékkal nőttek. Bár termelésük növekszik idén, az áremelkedések hátterében a szűkös kínálat és a kereslet növekedése áll.

Az árak stabilizálása és az infláció kézben tartása érdekében a kínai kormány hamarosan beavatkozásokról dönt.

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy Kínában a második félévben nő az import iránti igény.


Forrás: pig333.com

Az idei importjuk azonban így is várhatóan fele lesz a tavalyinak. Kína júliusban 120 ezer tonna sertéshúst importált, ami megegyezik a júniusi mennyiséggel, de 65,1 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az idei év első nyolc hónapjában pedig 930 ezer tonna volt a kínai sertéshúst importált, ami 65,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.


Forrás: USDA

Az említett kínai termelésbővülés ellensúlyozza az EU, Brazília és az USA kibocsátásának csökkenését, így a világ sertéshús-termelése egyensúlyban marad, miközben éppen a kínaiak kisebb importja miatt a világpiaci forgalom mintegy 10 százalékkal zsugorodik.

Az USA-ban a tavalyi után idén is csökken a sertéshús-termelés, miközben a fogyasztás már meg fogja haladni a tavalyit. Készleteik magasak. A fagyasztott sertéshús kínálata 2 százalékkal csökkent ugyan az előző havihoz képest, de 20 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Az átlagos felvásárlási árak augusztus közepén 40 százalékkal voltak az EU-ban magasabbak az egy évvel korábbiaknál. A középtávon is tartósan szűkülő európai sertéshúspiac árait jelenleg a szűkülő kínálat és a nyári kereslet támogatja. Eközben az EU rohamtempóban veszíti el kínai piacait. Idén az első félévben 40 százalékkal kevesebbet adott el a közösség ott, mint egy éve. Pedig már a tavalyi egész éves visszaesés is 23 százalékos volt. Az EU Japánba, Fülöp Szigetekre, Dél-Koreába irányuló exportja növekszik ugyan, de ez nem tudja ellensúlyozni a kínai kiesést, és középtávon is csökkenő kivitelt vetít előre.

Az EU összességében a csökkenő sertésállomány a legfontosabb trend.

A tavaly év közepén megkezdett kocakivágások hatása még mindig érezhető.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az EU sertéshús-termelése 2022-ben közel 5 százalékkal fog csökkenni a magas ráfordítási költségek, a környezetvédelmi aggályok, a csökkenő export és a sertéspestis miatt.


Forrás: EU

Spanyolországban, Európa legnagyobb sertéstermelőjenél szintén rekordokat döntöget a sertésár. A múlt héten, 1,70 euró/kg-on állt. A sertésár szinte hetente emelkedett január vége óta, amikor 1,02 euró/kg volt. Spanyolországban a vágások száma jelentősen csökken, és a vágósúlyok évről évre alacsonyabbak.

A Dán Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022. július 1-jén a dán sertésállomány 12,2 millió volt, 7,5 százalékkal kisebb, mint egy évvel ezelőtt. A 2021 októbere óta tapasztalt csökkenő tendencia tehát folytatódik, és 2019 áprilisa óta a legkisebb dán sertésállományt jelenti. A sertések minden kategóriája csökkent az előz évhez képest, a kocák száma 6,5 százalékkal, a vágósertéseké 8,2 százalékkal csökkent.

A német sertésszektor gyorsuló zsugorodásáról már többször közöltünk elemzést az Agrokép oldalain. A kereslet a szünidő vége és a grillszezon miatt emelkedik, miközben a sertésvágás csökken. Úgy hírlik, hogy a németek hamarosan újra szállíthatnak Dél-Koreába, ami újabb lendületet adna a piacnak. Németországban a malacárak is újra elérték az 52,5 euró/25kg-os szintet.

Itthon is újabb lendületet vett a sertésár emelkedése. Bár a belföldi fogyasztás érzékelhetően csökken, a sertéshús külkereskedelme mindkét irányban élénkül. Az első öt havi adatok szerint az export mennyiségben egészen megközelítette az importot, miközben értékben messze felül is múlta.

Kilátások

  • A globálisan magas takarmányárak rövid távon eltántorítják a termelőket a termelés bővítésétől.
  • Kína, az EU és az USA sertéshús termelése most és a következő évben sem fog érdemben emelkedni. Emiatt a sertésárak magasan maradnak.
  • Ennek ellenére a második félévben a sertéshúsok világpiaci forgalma emelkedhet. E mögött a kereslet növekedése nyom nagyobbat a latba, mint a takarmányárak esetleges csökkenése.
  • A sertéspestis, az infláció és magas költségek nyomása tartós marad.
  • Hollandia, Franciaország fokozott veszélyben van a sertéspestis közelsége miatt. Ha átlépi a német határt a vírus, akkor a sertésállomány csökkenése tovább gyorsul a kontinensen.
  • A globális kereslet a sertéshús iránt ellentétes folyamatoknak van kitéve. Míg Észak-Amerikában a kereslet továbbra is erős, és az EU-ban is növekedési jeleket mutat, ez inkább a szezonális mozgást tükrözi, mint strukturális változást. Japán, Dél-Korea és néhány más ázsiai ország ugyanakkor gyengébb keresletre számít a második félévben a növekvő inflációs aggodalmak, a lassuló gazdaság és a folyamatos Covid-kockázatok miatt.
  • Itthon Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását.
  • Mindebből az következik, hogy a sertéshús árának emelkedése nem fogja tartani a mostani tempóját, és megtorpanásra is számítani kell, a növekedés fennmarad az előttünk hónapokban, és várhatóan középtávon is.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink