Még lehet pályázni állatjóléti támogatásra

Fotó: Pelsőczy Csaba
A tejhasznú szarvasmarhák tartásához kapcsolódó állatjóléti támogatás kapcsán a támogatási kérelmeket május 31-ig még be lehet nyújtani a Magyar Államkincstárhoz – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

A március végén 28 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett ,,A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című pályázati felhívás keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azok a tejhasznú szarvasmarhatartó gazdálkodók, akik az állatok jólétét szolgáló, hatályos előírásokon túlmutató kötelezettségeket vállalják 2023. május 1. és 2024. december 31. között – közölte az agrártárca.

A támogatási kérelem benyújtásának elsődleges feltétele, hogy a támogatást igénylő rendelkezzen az ügyfélnyilvántartási rendszerben ügyfél-azonosítóval. Támogatási kérelmet nyújthat be minden olyan mezőgazdasági termelő, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, és a felhívásban részletezett feltételeknek.

A felhívás kötelező előírásként rögzíti az állatsűrűség csökkentését, az állatok fokozottabb ellenőrzését, a fejési technológiára, valamint preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettség megtartását, választható előírásként pedig a legeltetés biztosítását, a kérődzők vízszükségletének megfelelő vízhez való korlátlan és folyamatos hozzáférés biztosítását és a többletszéna-etetést. A támogatás mértéke a vállalt kötelezettségek függvényében állategységenként elérheti akár a 284 eurónak megfelelő forintösszeget is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink