Új támogatásokra pályázhatnak az állattenyésztők

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
Két teljesen új címen igényelhető támogatással segíti a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium, összesen 22 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatokat június elején hirdetik meg.

Megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között – közölte az Agrárminisztérium. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.

Az „Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés” című pályázat a nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés-, baromfi- és szarvasmarhatartó tenyészetekben segíti elő az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. A felhívás normatív, vissza nem térítendő támogatást biztosít a mintavétel és rezisztenciavizsgálat elvégzésére. A kedvezményezettek a kötelezettségek betartásáért – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – évente, tenyészetenként 657 eurónak megfelelő forintösszegű támogatásban részesülhetnek.

Az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” felhívás a hét hónapnál idősebb, nőivarú húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását támogatja. A gazdálkodók – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – a kötelező és választható előírások együttes betartásáért évente, állategységenként akár 258,5 eurónak megfelelő forintösszegű, vissza nem térítendő hozzájárulást kaphatnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink