Az új KAP-ban is maradnak, de átalakulnak az állatjóléti támogatások

Fotó: Mirkó István
Az Agrárminisztérium önkéntes és ösztönző jellegű programokon keresztül sarkallja a gazdálkodókat arra, hogy a mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez igazítsák – ahogyan az az új közös agrárpolitikában követelmény.

Az állatjóléti támogatások a 2014–2020-as időszakhoz hasonlóan a január 1-jén induló új közös agrárpolitika (KAP) keretében is elérhetőek lesznek, ahogyan azt az elfogadott KAP Stratégiai Terv is tartalmazza. A támogatás igénybevételéhez részben már ismert, részben egészen új kötelezettségvállalásokat kell teljesíteni – írja a Világgazdaság. Az agrártárca általános szabályként írja le, hogy olyan új, teljesítendő feladatokat is beépített, amelyek az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez vezetnek. Az állatjólléti támogatások egyébként a méhészet, a juh- és a kecsketartók, a tejhasznú szarvasmarhát tartók, valamint a baromfitartók számára lesznek elérhetőek.

A kiskérődző-ágazat, vagyis a juh- és a kecsketartók számára először 2019-ben nyíltak meg az állatjólléti támogatások. Az új időszakra meghirdetett kötelezettségvállalások között van például a körömápolás elvégzése, a paraziták elleni védekezés és az ásványianyag-kiegészítés alkalmazása is. Ezek jellemzően 40 és 75 eurónak megfelelő forint/állategység/év összegű támogatást jelentenek. (A juh és a kecske esetében 100 egyed tesz ki 15 állategységet.) A beavatkozásra több mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ennél több, 32 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre a szarvasmarha állatjóléti támogatásra. Az egyes kötelezettségek vállalásáért és betartásáért 8-156 eurónak megfelelő forint/állategység/év összeg ítélhető oda. (Szarvasmarhánál az állat korától függően 100 egyed 40, 60 vagy 100 állategységnek felelé meg.) A tárca magyarázata szerint, miután a hazai tejelőszarvasmarha-állományok általános jólétét, élhető körülményeit a tartástechnológia és a takarmányozás körülményei határozzák meg, a kötelezettségvállalások között az állatsűrűségre, valamint a gondozói felügyeletre vonatkozóak is szerepelnek. A megelőző beavatkozások és takarmányozásra vonatkozó előírások szintén részei a programnak, de választható a a természetes körülmények biztosítására vonatkozó kötelezettség is.

A baromfiállományok általános jólétére is igaz, ami a szarvasmarhákéra, vagyis, hogy a tartástechnológia és a takarmányozás határozza meg. A választható kötelezettségek között vannak az állatsűrűségre, a mechanikai sérülések megelőzésére, a takarmányozásra, és az alacsony toxintartalmú takarmány biztosítására vonatkozó vállalások is. Fontos változás, hogy

e kötelezettségek vállalása mellett a negyedik év végére meg kell valósítani a nem ketreces tartási mód alkalmazását.

A kötelezettségek vállalásáért és betartásáért 1-52 eurónak megfelelő forint/állategység ítélhető oda évente, és a beavatkozásra több mint 26 milliárd forintot különít el a tárca. (Tojótyúk esetében 100 egyed tesz ki 3 állategységet, míg az egyéb baromfinál 100 egyed 0,3 állategység.)

A méhészek számára is elérhető lesz az állatjólléti támogatás. A támogatás ösztönöz például a kötelező mézvisszahagyásra, amely a méhcsaládok egészségét azzal szolgálja, hogy az esetleges méhlegelő-szűkösség idején a méhek nem saját testük tápanyagait használják fel, és nem vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes mesterséges élelmet kapnak a fiasítás nevelésére, így az egyedek egészségesebbek maradnak, élettartamuk nem csökken – áll a tárca magyarázatában.

Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem is támogatott lesz

A tejhasznú szarvasmarhákat, a baromfit és a sertést tartók részesülhetnek egy új támogatásból, amelynek az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem támogatása a célja. A kötelezettségvállalások közül a nagylétszámú telepekre a mintavétel és a rezisztenciavizsgálat elvégzésének kötelezettsége vonatkozik, továbbá antibiotikum-csökkentési terv kidolgozása és felülvizsgálata, valamint elektronikus adatgyűjtési rendszer alkalmazása. Baromfi esetében preventív termékek alkalmazását is vállalni kell. A kompenzációs támogatás 1-657 eurónak megfelelő forint, a vállalt kötelezettségektől függően. Keretösszegként 12 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink