Az új agrárpályázatokkal is segíti az agrártárca a termelői alkalmazkodást

Fotó: Fekete István / AM
Egyedi alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozniuk a mezőgazdasági szereplőknek a talpon maradáshoz, amihez jelentős segítséget nyújt a hazai agrártámogatási rendszer – mondta Feldman Zsolt agrárállamtitkár egy szakmai konferencián.

A 2023–2027 közötti közös agrárpolitika (KAP) a gazdákkal szemben támasztott számos elvárással szemben sok lehetőséget is magában rejt – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az 42. AGROmashExpo és AgrárgépShow rendezvényen tartott szakmai konferencián. Az ukrán gabona okozta kihívásokat és a versenyképességet taglalva az államtitkár hangsúlyozta az egyedi alkalmazkodási stratégiák megvalósításának fontosságát. A Világgazdaság tudósítása szerint példaként említette a szántóföldi növénytermesztők esetében a termelési szerkezet diverzifikálását vagy a területek mind nagyobb hányadán értékesebb növényi kultúrák termesztését. Ezekhez hatékony segítséget nyújthatnak az agrártámogatások – tette hozzá.

Az új KAP a korábbaiknál erősebb zöldelvárásokat fogalmaz meg, amelyek az éghajlatváltozáshoz, a természeti erőforrások használatához, valamint a tájak és a biológiai sokféleség megőrzéséhez kapcsolódnak – mondta előadásában Juhász Anikó, az AM helyettes államtitkára. Mint jelezte, lesznek változások az idei egységes kérelemben és az Agro-ökológiai programban (AÖP), amelyeket a gazdálkodói jelzések alapján dolgozott ki a tárca.

Az egységes kérelmeknél például egyszerűsödött a másodvetés betakarításának a bejelentése.

Korábban, ha egy termelő nem teljesítette az AÖP előírásait, akkor a teljes támogatástól elesett. A beavatkozás újdonsága, valamint az ágazati és a finanszírozói visszajelzések indokolták a sávos szankciórendszer bevezetését.

Az agrártárca tavasszal tervezi megjelentetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagját, amely magában foglalja az élelmiszeripar és a borászat, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat – mondta Papp Zsolt György, az AM helyettes államtitkára. Bejelentette azt is, hogy előlegfinanszírozási konstrukció készül.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy valamennyi támogatási konstrukció esetében széles körű szakmai egyeztetést folytatnak. A meghirdetendő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a gazdaságok számára, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva hatékonyabbá tegyék a termelésüket, vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink