A 2014-20-as VP-források 80 százalékát már kifizették 

A Pest megyei mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások az eddig megítélt 2500 milliárd forintból 100 milliárd forint jutott – mondta Viski József, az Agárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kiskunlacházán tartott sajtótájékoztatóján.

Soha nem látott lehetőség előtt áll a magyar agrárium, ugyanis a kormány tavalyi döntésének köszönhetően az EU-s vidékfejlesztési támogatások nagymértékben megnövekednek – mondta Viski József, az Agárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai fóruma előtti sajtótájékoztatón. A közös agrárpolitikára fordítható támogatások összege az uniós költségvetési ciklusokban folyamatosan csökken, így a hazánknak adottak összege is. A tagállamok nemzeti társfinanszírozással egészítik ki ezeket, amit a magyar kormány tavaly az adható maximumra, 80 százalékra emelt. A 2021-27-es időszakban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében arra, hogy a mezőgazdasági-, és élelmiszeripari vállalkozásokat-, illetve a vidéki térség egyéb vállalkozóit is és a települési önkormányzatokat is különböző támogatásokhoz juttassa – tette hozzá.

A 2014-20-as időszakban 1400 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből 1100 milliárd forintot – tehát a források közel 80 százalékát már kifizettünk – emelte ki a helyettes államtitkár. Amikor már láttuk azt, hogy átmeneti évek lesznek a közös agrárpolitikában és megszületett a tagállami döntés is a nemzeti társfinanszírozás emeléséről, akkor a 2021-es és 2022-es évre 1500 milliárd forint értékű forrás rendelkezésre állásával számolt a tárca. Erre 1100 milliárd forint összegű beruházási pályázatot írtunk ki, amelyre 1600 milliárd forint értékű igény érkezett be, valamint különböző terület és állatlétszám alapú támogatások formájában további 600 milliárd forintnyi támogatási kérelem – egészítette ki Viski József.

A Pest megyei mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak az eddig megítélt 2500 milliárd forintból 100 milliárd forint jutott, amelyből 30 milliárdot ki is fizettek. Ebből 66 település 7 milliárd forintot kapott a mezőgazdasági külterületi útjai fejlesztésére, amiből közel 200 kilométer út korszerűsítése, illetve építése valósulhat meg. Ezeken kívül 31 termelői piac tudott 2 milliárd támogatási összeghez jutni, illetve további 23 települési önkormányzat az ingatlanjai energetikai korszerűsítésére forrásokat szerezni. Összesen 3 milliárd sorsáról tudott dönteni négy, Pest megyei LEADER akciócsoport.

Jakab István, az Országgyűlés elnöke kifejtette, hogy

a magyar gazdák komoly versenyelőnyre tudnak szert tenni a nemzeti támogatások kifizetésének köszönhetően.

Az agrár- és élelmiszergazdaság meghatározó ágazat, az 5 millió hektár mint erőforrás, feltétlenül szükséges a magyarok számára – tette hozzá. Jakab István részletesen ismertette a gazdák lehetőségeit a KAP reform tükrében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink