Több mint hatmilliárdos beruházással két új sertéstelepet avatott a Nagisz Csoport

Forrás: AM
Hajdúszoboszlón és Nádudvaron adta át új sertéstelepeit a Nagisz Csoport, amelyekre 6,6 milliárd forintot fordított – ebből 2,3 milliárdot támogatásból.

A magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata az élelmiszeripar, amely több mint 4 ezer vállalkozás 33 szakágazatba sorolva folytat termelést hazánkban – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Hajdúszoboszlón és Nádudvaron létesített beruházás ünnepélyes átadóján. Az államtitkár hozzátette, a több mint 6 milliárd forintos beruházás keretében két új európai szinten is versenyképes sertéstelep épült meg. Ezen telepfejlesztés a Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően a Nagisz Csoport beruházásában valósult meg – emelte ki Nobilis Márton.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai élelmiszeriparon belül a sertés húsfeldolgozás termelési értéke a harmadik legnagyobb. A foglalkoztatást és az értékesítést tekintve az élelmiszeripari teljesítmény 10 százalékát biztosítja, amely az export 13 százalékát teszi ki. Kimagasló eredmény, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is újabb és újabb telepek épülnek, hiszen nemcsak a modern körülményeket és az élelmiszerbiztonságot garantálják, hanem munkahelyeket teremtenek és élelmiszert is biztosítanak az embereknek – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, a hajdúszoboszlói telep bővítésére mintegy 3,4 milliárd forintot fordított a Hage Zrt., amelyből megközelítőleg 1 milliárd forint állt rendelkezésre támogatásként. Itt az ország egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű sertéstelepet építettek, amelyben 3 640 utónevelő- és 8 640 hízó-férőhelyet alakítottak ki. A létesítmény a mai kornak megfelelő technológiával készült: egyebek mellett automatizált szellőztetési és takarmánybehordó rendszerrel, valamint napelemekkel is felszerelt.

A nádudvari Büte telephelyen kialakított épület több mint 8800 négyzetméter alapterületű, amelyre több mint 3,2 milliárd forintot fordított a Nagisz, ebből csaknem 1, 3 milliárd forint volt a támogatás. A szintén modern technológiai kialakítású épületben egyebek mellett 6 fiaztató termet, 3 kocaszállást, valamint 1 egyedi kocaszállást, 1 koca-süldő szállást és 2 csoportos tenyészkoca-süldőszállást is kialakítottak. Az új telep évente 1500 koca tartására és 50 ezer választott malac előállítására alkalmas – mondta el az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink