Fontos információk a kedvezményes hitelekről

Forrás: Getty Images
Felpörögtek az események a kedvezményes agrárhitelek kapcsán, hiszen az elmúlt napokra több fontos bejelentés is jutott. Megjelentek a támogatott folyószámlahitel részletei és a beruházási finanszírozást tervezők is kedvező híreket kaptak. Az alábbiakban Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

A kedvezményes agrárhitelek iránti érdeklődés – nem meglepő módon – nagyon komoly a gazdák részéről, hiszen jóval a piaci hitelek kamatai alatt juthatnak finanszírozáshoz.

Agrár Széchenyi Kártya

Igencsak kedvezményes folyószámla-hitelről döntött a kormány az ősz kezdetén, ennek a részletei jelentek meg most a közlönyben. A kamattámogatott folyószámlahitelt az Agrár Széchenyi Kártya formájában lehet igénybe venni, a hitelszerződéseket pedig 2022. december 31-ig lehet megkötni (fontos, hogy ezt a határidőt várhatóan 2023. március 31-ig meghosszabbítják majd). A hitel kamata – az Agrárminisztérium által nyújtott kiemelt, legfeljebb 14 százalékpont/év kamattámogatásnak köszönhetően – így jelentősen a piaci hitelek kamatszintje alatt van, úgy, hogy ez akár 3 éves futamidővel is igénybe vehető.

Kik jogosultak a kedvezményes folyószámla-hitelre?

  1. a) Növénytermesztők, akiknek az adott évben aszálykára keletkezett és ezt a kormányhivatal határozatával igazolta.

Amennyiben még nem rendelkezünk a kormányhivatal végleges, hozamérték-csökkenést is megállapító határozatával, úgy a kormányhivatal előzetes, kárbejelentésen alapuló határozata is alkalmas a hiteligénylésre. Fontos, hogy azok sem maradnak le a kedvezményes hitel lehetőségéről, akik nem tagjai a kárenyhítési rendszernek (pl. a 10 hektár alatti szántóföldi növénytermesztők): ők szintén a megyei kormányhivataltól kérhetnek igazolást az aszálykár bekövetkeztéről.

[39/2011. VM rendelet 2. § (8e) bek.]

[2011. évi CLXVIII. törvény 14. § (1) bek. és 23. § (2) bek.]

  1. b) Állattartók, akik a Tenyésztési Információs Rendszerben regisztrálva vannak (beleértve a halgazdálkodókat is). Az állattartói minőség igazolása a fél évnél nem régebbi, 1350 számú Tenyészet Igazoló Lap másolati példányának és egy további nyilatkozat benyújtásával történik.

Kiváltható-e a már meglévő Agrár Széchenyi Kártya?

Igen, van lehetőség a kiváltására.

Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Üzletszabályzata alapján nem csak az ugyanazon banknál fennálló ASZK tartozás visszafizetésére van lehetőség, hanem a más banknál fennálló ASZK kiváltására is.

[ASZK Üzletszabályzat 2. oldal – 1. a) és b) pont]

Az Agroképen már írtunk arról, hogy miként kell eljárni, ha az ŐCSG-nek új képviselője van. Ez az ASZK szempontjából is fontos lehet: amennyiben az ŐCSG-nek a futamidő alatt lesz új képviselője, úgy a fennálló ASZK hitelszerződést módosítani nem lehet, de a korábbi hitel lezárása és kiváltása ebben az esetben is lehetséges.

[ASZK Üzletszabályzat 14. oldal – 8.5 pont]

Mekkora lehet a hitelkeret?

Az ASZK-hoz kapcsolódó rulírozó hitelkeret maximum 200 millió forint, az igénybe vehető hitelkeret mértékére pedig az Üzletszabályzat 7-8. oldalán találjuk a részletes szabályokat. Amit viszont itt is ki kell emelni: abban az esetben, ha az ŐCSG képviselője veszi fel a hitelt, az ŐCSG teljes bevétele figyelembe vehető a hitelbírálatnál.

Az ASZK Üzletszabályzat itt tölthető le.

Beruházási hitel

Szintén nemrégiben hirdették meg a rendkívül kedvezményes Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX konstrukciót.

A kondíciók magukért beszélnek:

– Kamata: fix 1,5 százalék/év nettó ügyleti kamat

– Futamidő: akár 10 év

– Hitelcél lehet: erő- és munkagépek beszerzése, termőföld vásárlása, forgóeszköz finanszírozása, hitelkiváltás stb.

Fontos tudni azonban, hogy mivel jelentős támogatás kapcsolódik ehhez a beruházási hitelhez, így az uniós szabályok miatt a VP-s pályázatok önerejéhez ez a hitelkonstrukció nem vehető igénybe.

Friss hír: meghosszabbították a beadási határidőt

A Széchenyi Beruházási Hitelnél és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelnél egy hónappal, 2022. november 30-ig meghosszabbították a beadási határidőt. Fontos információ az is, hogy a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozata alapján jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program, továbbra is kedvezményes kamatszintekkel finanszírozva a KKV szektort.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink