Agrárium: a kedvezményes hitelek jelentik a túlélést

Forrás: Getty Images
A finanszírozási nehézségek enyhítésére a K&H Bank is elérhetővé tette az Agrár Széchenyi Kártya kedvező, szabad felhasználású finanszírozási megoldásait a mezőgazdasági szektorban tevékenykedő kkv-k számára – közölte a bank.

Népszerűek a kedvezményes hitelek az agrárszektorban: a mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok és társas vállalkozások hitelállományában a piaci hitelek aránya 30 százalékot tett ki 2023 második negyedévében, míg a kedvezményes hitelek ennek több mint duplája, közel 70 százalék – hivatkozott közleményében az Agrárközgazdasági Intézet adataira a K&H Bank. Az államilag támogatott Agrár Széchenyi Kártya folyószámla-hitelkeret fennálló állománya a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásoknál 1 év alatt 16 százalékkal növekedett, így 2023 második negyedévének végére elérte a 201 milliárd forintot. Ezzel szemben az élelmiszeriparban a fennálló állomány 16 százalékkal, 37 milliárd forintról 31 milliárd forintra mérséklődött 2023 második negyedévének végére. Így utóbbiaknál a korábbi időszakokban megszokott dinamikus növekedés először lelassult, majd csökkenni kezdett – mondta el Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

A bank szerint a hitelkeret fennálló állománya a jövőben tovább emelkedhet, hiszen már a K&H-nál is igényelhetők a mezőgazdasági vállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes finanszírozási megoldásai – emelte ki Demeter Zoltán.

A K&H közleménye idézi a KSH adatait, amelyek szerint az utóbbi éveket tekintve Magyarországon 2022-ben csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal az agrárium bruttó hozzáadott értéke 2021-hez képest. Az üzletágvezető szerint

az ágazatot tavaly a szélsőséges időjárás mellett a költségek erőteljes emelkedése is érzékenyen érintette, hiszen az energia- és a takarmányárak 50 százalékkal nőttek, a műtrágyák ára pedig két és félszeresére emelkedett.

Az ilyen mértékű költségnövekedés súlyos likviditási gondokat okozhat a vállalkozásoknál

– emelte ki Demeter.

Emellett a magas kamatkörnyezet miatt a finanszírozási költségek is növekedtek, így a cégeknek komoly segítséget vagy akár a túlélést jelenthetik az olyan állami kamat- és kezességi díjtámogatott, szabad felhasználású hitelek, mint az Agrár Széchenyi Kártya kedvező folyószámlahitelei – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink