Több vegyszert vásároltak a gazdálkodók a harmadik negyedévben

Az idei harmadik negyedévben volt olyan hónap, amelyikben az előző évi műtrágya-mennyiség háromszorosát szórták ki a földekre, és többszörösére növekedett a növényvédőszer-használat is. Ez az árcsökkenés hatása, de a 2020-ashoz képest még mindig dupla annyit kell fizetni a mesterséges tápanyagpótlásért.  

Az egy évvel korábbihoz képest megugrott a műtrágya-forgalom az idei harmadik negyedévben: július eleje és szeptember vége között 66 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammon-salétrom (MAS) forgalma élénkült a leginkább, mintegy háromszorosára nőtt, míg a karbamid iránti kereslet a felére esett – közölte a Világgazdaság összefoglalója szerint az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A negyedéven belüli értékesítésre jellemző, hogy augusztusban a júliusi mennyiség ötszörösét értékesítették, és a nyolcadik havi műtrágyaforgalom az egy évvel azelőttinek is háromszorosa volt. Az augusztusi csúcs után szeptemberben 40 százalékkal lett kevesebb az értékesített műtrágya-mennyiség, míg a 2022 szeptemberinél közel 20 százalékkal több fogyott a vizsgált műtrágyákból.

Az értékesítési átlagárak idei második negyedév trendjét folytatva 2023 harmadik negyedévében tovább mérséklődtek.

Ebben az összehasonlításban a kálium-klorid ára csökkent a legnagyobb mértékben. A tárgyidőszaki árak a két évvel korábbi ugyanazon időszak árainak szintjére kerültek, azonban a 2020-as harmadik negyedévi árakhoz képest a műtrágyákért még mindig kétszer többet kellett fizetni.

A legnagyobb mértékben a MAS ára csökkent, és a legtöbb termék esetében pedig átlagosan 50 százalék körül alakult az árak mérséklődése. Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2022 harmadik negyedévében 1:14 volt, amely a tárgyidőszakban 1:3-ra módosult. A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és az NPK (nitrogén, foszor és kálium) 15-15-15 iránt volt, és az idei év harmadik negyedéves értékesítés 76 százalékát ez a két termék adta.

Két és félszeresére emelték növényvédőszer-beszerzéseiket a gazdálkodók az idei harmadik negyedévben az előző évi hasonló időszakhoz képest. Ezen belül a gombaölők értékesített mennyisége 6 százalékkal nőtt 2022 harmadik negyedévéhez mérten az idei csapadékosabb tavaszi-nyári időjárásnak köszönhetően. Ezzel szemben a rovarölők forgalma 56 százalékkal lett kevesebb, míg a gyomirtóké három és félszeresére emelkedett. Az összes értékesítés 70 százalékát a legnagyobb mennyiségben eladott gomba-, és rovarölő, valamint gyomirtó tette ki. A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével egyaránt nőtt, bár széles, 3-68 százalékos sávban.

Az egy évvel korábbi azonos hónaphoz képest júliusban 44 százalékkal több növényvédő szert adtak el, majd augusztusban – szintén az egy évvel korábbihoz képest – 4,5 szeresére emelkedett az értékesített mennyiség, szeptemberben pedig 20 százalékkal csökkent a 2022-eshez képest.

A mezőgazdasági gép- és eszközforgalomról egyelőre az első féléves adatok állnak rendelkezésre, ezek szeriont pedig az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új agrárgépeket és eszközöket. Ez 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 43,6 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest. bázisidőszakhoz képest.

A gazdálkodók az erőgépek beszerzésére a mezőgazdasági gépberuházásaik összértékének 63 százalékát fordították 2023 első fél évében. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 32, a gabonakombájnok pedig 20 százalékos részarányt képviseltek. A gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 256 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 34,2 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 220-at értékesítettek 26,8 milliárd forintért.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink