Ez a különbség a magyar és a német kormány agrárpolitikája között a kamara szerint

Miközben a német gazdálkodóktól balliberális kormányuk elveszi a gázolajkedvezményt, hazánkban az eddiginél is több adót igényelhetnek vissza a termelők – mutatott rá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Facebook oldalán tett bejegyzésében.

A kamara elnöke ezzel reagált a komrány minapi bejelentésére, miszerint a kabinet döntött arról, hogy ezentúl származási országtól függetlenül bejelentési kötelezettség terhel minden olyan agrárterméket, amelyet egyébként Ukrajnából tiltólistára tett a kormány. Emellett megemelték az Agrár Széchenyi Kártya és a gázolaj jövedékiadó-visszatérítés keretét is.

A támogatások kifizetésének felgyorsítása, az Agrár Széchenyi-kártya forrásbővítése kézzel fogható segítséget nyújt a gazdáknak – mutatott rá Győrffy Balázs.

Nagy István agrárminiszter a kormányinfón is beszámolót tartott, emlékeztetve, hogy a magyar kormány – az EU-ban egyedül – 80 százalékos finanszírozást rendelt az agráriumhoz. Kitért arra is, hogyy a napokban Brüsszel nyitva hagyta az uniós határokat az ukrán termékek előtt. Ennek részleteiről ebben a cikkben írtunk.

Brüsszel elárulta a magyar gazdálkodókat, és helyette az ukrán oligarchákat támogatja – fogalmazott. Egy ilyen helyzetben felértékelődik a kormányzati segítség. Ezért ötpontos intézkedési csomagról döntöttek:

1️⃣ Teljes körű bejelentési kötelezettséget írunk elő azon import mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, érkezzen az bármely országból.
2️⃣ A Magyar Államkincstár felgyorsítja a még hátralévő kifizetéseket, május 31-ig teljesíti a 2023. évi egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatások kifizetését (AÖP, AKG, termeléshez kötött támogatások).
Eddig 470 milliárd forintot fizettek ki 156 ezer gazdálkodónak, nagyságrendileg 265 milliárd forint van még hátra.
3️⃣ Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciókra 2026-ig további legfeljebb 45 milliárd forintot biztosítunk.
4️⃣ A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj megfizetett adójának visszaigényelhető részét 90%-ra növeljük.
5️⃣ A tavasszal elindult új vidékfejlesztési pályázati felhívások keretében, a megtermelt gabonafélék minél magasabb mértékű hazai felhasználása érdekében összességében 400 milliárdot biztosítunk a takarmányipar, az élelmiszeripar és az állattartás fejlesztésére.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink