Ötpontos mezőgazdasági intézkedési csomagról döntött a kormány

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A kormány döntött arról, hogy ezentúl származási országtól függetlenül bejelentési kötelezettség terhel minden olyan agrárterméket, amelyet egyébként Ukrajnából tiltólistára tett a kormány. Emellett megemelték az Agrár Széchenyi Kártya és a gázolaj jövedékiadó-visszatérítés keretét is. Ezek a legfontosabb bejelentések Feldman Zsolt államtitkár tolmácsolásában:

1️⃣ Teljes körű bejelentési kötelezettséget írunk elő azon import mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, érkezzen az bármely országból.
2️⃣ A Magyar Államkincstár felgyorsítja a még hátralévő kifizetéseket, május 31-ig teljesíti a 2023. évi egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatások kifizetését (AÖP, AKG, termeléshez kötött támogatások).
Eddig 470 milliárd forintot fizettek ki 156 ezer gazdálkodónak, nagyságrendileg 265 milliárd forint van még hátra.
3️⃣ Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciókra 2026-ig további legfeljebb 45 milliárd forintot biztosítunk.
4️⃣ A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj megfizetett adójának visszaigényelhető részét 90%-ra növeljük.
5️⃣ A tavasszal elindult új vidékfejlesztési pályázati felhívások keretében, a megtermelt gabonafélék minél magasabb mértékű hazai felhasználása érdekében összességében 400 milliárdot biztosítunk a takarmányipar, az élelmiszeripar és az állattartás fejlesztésére.

Továbbiak a témában a Világgazdaság kormányinfó alapján készült tudosításában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink