Az USDA szerint össze fog omlani a búza ára

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Miután csütörtökön az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) arról számolt be, hogy a vártnál jobb a globális búzatermelés és készletek is az árupiacokon lejtőre került a termények ára.

A kukorica és a szójabab ára kezdetben szintén csökkent, de aztán gyorsan helyreállt, mivel a két nyersanyagra vonatkozó adatok nagyrészt semlegesek voltak a kereskedők és elemzők szerint.

Az USDA azonban a vártnál nagyobb mértékben megemelte a globális búza zárókészletére vonatkozó becslését , mivel Ausztrália, Kanada és Oroszország termelési kilátásai az előző havinál jobbak voltak. Az eső által károsított ausztrál búza és az orosz exportkorlátozások miatti félelmek a közelmúltban a búza árának rekordmagasságra emelkedését eredményezték. Várnál jobbak lettek az ukrán és uniós eredmények is az USDA szerint.

Ezeknek a félelmeknek azonban még koránt sincs vége. Csütörtök este 8 óra körül a chicagói tőzsdén jövő év márciusára 18 centtel olcsóbban jegyezték a búzát mint egy nappal korábban. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában termesztett fehérjében gazdag tavaszi búza ára 13 centtel esett vissza.

A CBOT kereskedésének zárásakor a kukoricát decemberre 4 centtel drágábban, vékánként 592 centen jegyezték. A szójabab ára 3 centtel, 1264 centre emelkedett. .

A tengerentúli igények természetesen hatással voltak az európai gabonaárakra – bár a kereskedelem itt korábban véget ért. A párizsi MATIF-en a márciusi dátumra szóló búza ára csaknem 5 euróval – tonnánként 282,50 euróra – esett. A kukoricajegyzések esetében viszont 2 euróval, tonnánként 246 euróra emelkedtek az árak.

Pénteken 17 óra után a kukorica tonnáját jövő év márciusra 0,25 százalékkal alacsonyabban, 245,50 eurón jegyezték. A búzát pedig 1,25 százalékkal drágábban, 283,75 eurón jegyezték

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink