Ukrajna és EU: rekordmagas napraforgó és kukorica termés

Forrás: Freepik
Tovább erősíti világelső pozícióját Ukrajna az idei rekordmagas napraforgótermésével, de az ukrán kukoricatermelésben is jelentős a növekedés. Az Európai Unióban az idei a valaha volt második legtöbb kukoricát adó év, ami főként a lengyel, a francia és román termőterületek növekedésének köszönhető.

Idén az Európai Unióban a valaha volt második legnagyobb kukoricatermés várható. Ennek legfőbb oka a francia, a lengyel és a román termőterületek növekedése. Eközben a világelső napraforgótermesztő, Ukrajna is több kukoricát arat, mint tavaly, méghozzá több mint 30 százalékkal. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) friss, globális kukoricatermelésre vonatkozó becslése is alátámasztja, hogy az unió gabonaexportja a globális búzakínálat szűkösségét nézve idén is jelentősnek számít majd.

Ukrajna és az Európai Unió helye a világ gabonatermelésében

Ukrajna önmaga több mint az Európai Unió kukoricatermelésének felét adja, bár a termésátlaga nem éri el az uniós szintet. Az EU-t ugyan a világ jelentős kukoricatermelőjének tekinthetjük, jócskán lemarad az Egyesült Államok, Kína és Brazília teljesítményétől. Ukrajna viszont világelső a napraforgóban, a globális készlet közel 30 százalékát adja. Az unióval együtt a világ napraforgó termésének csaknem felét állítják elő. Ha ehhez hozzávesszük az orosz eredményeket is, akkor e három ország a globális napraforgó-állomány háromnegyedét szolgáltatja.

Egyre nagyobb kukoricahozamok Ukrajnában

Ukrajna betakarított területeinek nagysága (a krími termelést is beleértve) gyakorlatilag nem változott tavaly óta. Ennek ellenére idén 32 százalékkal több kukoricát termelt az ország, ami a becslések szerint 40 millió tonnára tehető. Az idei ukrán kukorica terméshozama így hektáronként 7,38 tonnára tehető. Az országban egyébként az elmúlt tizenkét éves időszakot tekintve jelentősen nőtt a kukorica termőterülete és a termelés volumene, de a hozama is mérsékelt növekedést mutat.

Ukrajna becsült kukorica termőterülete, hozama és termésmennyisége
Forrás: USDA: Circular Series: A világ mezőgazdasági termelése, 2021 december

Északkeleti szomszédunk mezőgazdasági minisztériumának adatai alapján a kukorica terméshozama hónapról hónapra növekszik, a betakarítás pedig idén november végén nagyrészt be is fejeződött, de késett az átlagosnál csapadékosabb szeptemberi időjárás miatt. A jelenlegi terméshozam ugyan még csak 7,33 tonna hektáronként, az többnyire nő a betakarítás során, hisz az aratás a déli, alacsonyabb terméshozamú régiókban kezdődik és halad tovább az északi, magasabb termelékenységű régiókba.

Rekordmagas idei ukrán napraforgótermés

Rekord lesz az idei ukrán 17,5 millió tonnás napraforgótermés, ami 24 százalékkal több az előző évinél. A napraforgó hozama 26 százalékkal több a tavalyinál, a mezőgazdasági minisztérium decemberi adatai szerint 2,5 tonna hektáronként. A betakarított terület becsült nagysága pedig mindössze 1 százalékkal csökkent, összesen 6,9 millió hektár. A 2004 és 2020 közötti időszakban folyamatos az ukrán napraforgótermés növekedése.

Ukrajna becsült napraforgótermése 2004 és 2020 között
Forrás: USDA: Circular Series: A világ mezőgazdasági termelése, 2021 december

A második legnagyobb kukoricatermés az Európai Unióban

Az Európai Unió idei kukoricatermelése nem növekedett olyan dinamikusan, mint az ukrajnai, de így is 5 százalékkal több az előző szezon termelésénel. Az idei kukoricatermést 70,4 millió tonnára becsülik, ami közel 5 tonnával marad csak le a rekordtermeléstől, a 2014/15-ös gazdasági év 75,7 millió tonnájától. Az EU-s kukorica idei terméshozamát 4 százalékkal magasabbra becsülik a tavalyinál, 7,52 tonnára számíthatunk hektáronként.

Az Európai Unió 2021. decemberi kukorica termelésének alakulása országonként
Forrás: USDA: Circular Series: A világ mezőgazdasági termelése, 2021 december

A növekedéséhez azonban a lengyel 87 ezer hektáros területnövekedés is hozzájárult. A rekordnak számító, összesen immár 1 millió hektáros lengyel kukorica termőterület elősegítette az uniós termelés előző havi becsléshez képesti 800 ezer tonnás növekedését. Ráadásul, a terméshozam is nőtt, 7,23 tonna hektáronkénti hozamot és 7,3 millió tonnás termést eredményezve.

Románia idei kukoricatermése kettős képet mutat. Míg az ország intenzíven művelt délkeleti területein az eső bőséges volt, addig a nyugati részeket aszály és hőség sújtotta. A déli és keleti növekedések azonban messze meghaladták a nyugati csökkenéseket, így az idei romániai termést 13,4 millió tonnára, vagyis a tavalyihoz képest 2,6 tonnával többre becsülik. Ez 9 százalékkal van az ötéves átlag felett.

Az EU legnagyobb kukoricatermelőjének, Franciaországnak az idei kukorica termése 16 millió tonnára nőtt, amelyben szerepet játszott az ország 100 ezer hektáros termőterület növekedése is. A nedves, késedelmes termés betakarítása végül november végén fejeződött be. A körülmények miatt a csemegekukorica jelentős részét szemes kukoricaként takarították be, ami elősegítette a szénatermelést és csökkentette a silókukorica iránti keresletet.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink