Mire számíthatunk az uniós gabonakereskedelemben?

Forrás: Freepik
A globális búzakínálat szűkösségét nézve jelentősnek számít majd az Európai Unió gabonaexportja, miközben a növekvő inputárak és a magasabb költségek miatt csapdába kerültek az uniós takarmánygyártók. A búza, a kukorica, az árpa és a rizstermelés alakulásáról és a várható piaci tendenciákról is beszámolunk.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió gabonatermelése évről-évre nő, sőt az előrejelzések szerint idén eléri a 292,5 millió tonnát, az EU teljes gabona egyenlege szűkösnek tűnik, a végkészletek csak kismértékben gyarapodnak, ami a kukorica jobb elérhetőségének tudható be – derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Európai Unió gabonapiacáról tudósító friss jelentéséből. Az uniós gabonafogyasztás és ipari felhasználás várhatóan emelkedik, miközben az eltűnő árrések, a világjárvány miatti betakarítási korlátozások, az állatbetegségek kitörése és a húsexportpiacok keresletének lassulása visszafogja az élelmiszer- és takarmánygabona felhasználását.

Aktuális gabonapolitikai intézkedések – amiről érdemes tudni

  • Az EU acélra és alumíniumra vonatkozó amerikai védintézkedésekkel szembeni retorziója: 2018 júniusában az EU 25 százalékos kiegészítő vámokat vetett ki az amerikai kukoricára, félig hántolt és hántolt rizsre, valamint más termékekre is az EU acélra és alumíniumra vonatkozó amerikai védintézkedések megtorlásaként ((EU) 2018/886 végrehajtási rendelet). 2021. október 30-án az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodtak az amerikai acél- és alumíniumvámokkal kapcsolatos vita lezárásáról, 2021. november 26-án pedig az (EU) 2021/2083 bizottsági végrehajtási rendelet alapján az EU 2022. január 1-jétől 2023. december 31-ig felfüggesztette az amerikai mezőgazdasági termékeket érintő vámokat.
  • Rizs – kiviteli és behozatali engedélyek: 2021. szeptember 7-én az (EU) 2021/1458 rendelete értelmében az Európai Bizottság megemelte a hántolt rizsre vonatkozó behozatali vámot (a basmati rizs kivételével) 30 euró/tonnáról 42,5 euró/tonnára.
  • Az USA és az EU közötti repülőgép-támogatásokkal kapcsolatos ügy: 2020 novemberében az (EU) 2020/1646 rendeletben az unió 25 százalékos kiegészítő vámokat vetett ki az amerikai mezőgazdasági termékekre, köztük a búzára (a durum kivételével), miután a Kereskedelmi Világszervezet engedélyezte a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott amerikai támogatások ellen szóló döntést. 2021 júniusában aztán a két fél megállapodott Airbus-Boeing büntetővámok öt évig tartó felfüggesztéséről.

A vártnál kevesebb, de a globális búzakínálatot tekintve még így is jelentős uniós gabonaexport

A korábbi becslésekhez képest az EU összes gabonaföldjének területe csökkent. A Bulgária, Franciaország, Németország és Spanyolország esetében jelentett növekvő búzaterület és a nagyobb lengyel, bolgár és magyar kukoricaterület sem volt elegendő azonban ahhoz, hogy kiegyenlítse a vártnál alacsonyabb árpa vetésterületet Franciaországban, Spanyolországban és Németországban, illetve a Lengyelországban és Finnországban is csökkenő rozs- és vegyes gabonaterületet. Összességében azonban

az unió teljes gabonatermelése várhatóan visszaáll a 2021/22-es gazdasági évben és eléri a 292,5 millió tonnát, ami közel 9,5 millió tonnával több, mint az előző időszakban, de még így is egymillió tonnával kevesebb, mint ahogy azt a FAS EU Post korábban becsülte.

A túlzott nyári csapadékmennyiség és a hidegebb hőmérsékletek ugyanis rontották a téli gabonafélék terméskilátásait a nagy gabonatermelő országokban, mint például Franciaországban, Németországban vagy Magyarországon. Bár a nyugat- és közép-európai búzatermelést érintő minőségi problémák veszélyeztethetik az unió gabonaexportját, Ukrajna és Brazília – ahonnan a piaci hírek szerint Kína nemrég jelentős mennyiségű szójababot vásárolt – idei gabonatermése várhatóan enyhíteni fogja a feszültséget az EU gabonapiacán.

Tekintettel a globálisan szűkös búzakínálati helyzetre, az unió teljes gabonaexportja az idén még mindig jelentősnek számíthat. A nagyobb gabonatermelés és a főbb kereskedelmi partnerekkel kapcsolatos pozitív kilátások részben lehetővé tették a készletek kismértékű helyreállítását.

Javuló terméseredmények délen és lendületet kapó bioetanol-gyártás

A mennyiségi szempontokon túlmenően, az idő előtti esőzések negatívan befolyásolták a közép- és nyugat-európai búzatermésre vonatkozó várakozásokat. Ezzel szemben

a terméseredmények javultak mind az őszi gabonafélék, mind a kukorica esetében Romániában, Bulgáriában, Spanyolországban és Portugáliában is.

Az EU gabona élelmiszer-, vetőmag- és ipari célú felhasználásának bővülése volt tapasztalható, mivel a jó árrések miatt élénkült a bioetanol-gyártás.

Csapdában az uniós takarmánygyártók

A növekvő inputárak és a magasabb költségek végső fogyasztóra való áthárításának nehézségei miatt estek csapdába az uniós takarmánygyártók. A csökkenő árrések, a világjárványhoz kapcsolódó korlátozások és az állatbetegségek kitörése miatt a húsexportpiacokon tapasztalható keresletcsökkenés megfékezi az uniós takarmányipar bővülési lehetőségeit.

Pozitívum, hogy a kukoricaárak versenyképessége és a termény bőséges elérhetősége elősegíti a kiemelkedő pozíciójának biztosítását a takarmányozásban, különösen az árpa és a kisebb gabonafélék rovására.

Búza: bőséges termés Bulgáriában és Romániában, alacsonyabb fehérjetartalom nyugaton

Az EU búza termésmennyisége az előrejelzések szerint idén 138,5 millió tonna lesz. A kedvező tavaszi hőmérséklet és a bőséges csapadék történelmi jelentőségű búzatermést eredményezett Bulgáriában (7,4 millió tonna) és Romániában (11 millió tonna).

A bőséges romániai kínálat még a konstancai kikötőben is hosszú kamionsorokat eredményezett.

Noha kissé alacsonyabb, a lengyel búzatermés is jelentős; 12,1 millió tonnát tesz ki. Hasonló tendenciákról számoltak be a balti államok is. A kelet-európai búzatermelő országokban a jelentések szerint jó a termés minősége, bár a betakarítás késett, és gyakran megszakadt az esőzések miatt. Nyugat-Európában, különösen Franciaországban és Belgiumban a kedvezőtlen nyári időjárási viszonyok, valamint a a július közepe óta tartó túlzott csapadék és a hidegebb hőmérséklet 2-4 héttel késleltette a betakarítást. A 37 millió tonnás francia búzatermés mindazonáltal jóval magasabb, mint a korábbi időszakban. A csapadékos időjárás azonban a termés minőségére is kihatott, a búza fehérjetartalma alacsonyabb, ami problémát jelenthet az exportpiacok számára. Hasonlóképpen, a német búzatermés is a heves esőzések és a gombabetegségek miatt alacsonyabb a vártnál.

Mivel a bolgár és a román búza ára versenyképes, várhatóan piaci részesedést szerez majd Egyiptomban, Pakisztánban, Törökországban, Izraelben és Dél-Koreában is.

A minőségi problémák azonban némileg hátráltathatják a francia búza algériai exportját, bár a globálisan szűkös kínálati helyzet és a megfelelő árképzés enyhítheti az aggodalmakat. Franciaország 2 millió tonna búzát exportált idén Kínába. Olaszország pedig az előrejelzések szerint most valamivel kevesebb durumbúzát fog importálni, részben a kevés kanadai durumtermés okozta magas árak miatt.

Kukorica: takarmányként versenyképesebb más gabonafélékkel szemben; a belföldi kínálat ellenére pozitív importra számíthatunk

A nyári hőség és a szárazság jelentősen befolyásolta a termést Közép-Európában és egyes keleti régiókban. A magyar, a bolgár, a horvát, a dán és az osztrák termésveszteségeket ellensúlyozza a Lengyelországban, Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában és Szlovéniában tapasztalt nagyobb termésmennyiség. Így, a teljes kukoricatermés több lett a korábbi becslésekhez képest. A kukorica betakarítása a szokásosnál később kezdődött és az őszi csapadék miatt Európa egyes részein még november közepén is tartott.

A kukorica takarmányként való felhasználása a legtöbb tagállamban várhatóan növekedni fog, mivel nőtt a versenyképessége más gabonafélékkel szemben.

Néhány tagállamban azonban, köztük Magyarországon, Franciaországban, Ausztriában és Romániában a takarmányfelhasználás csökkenésére számíthatunk a belföldi termesztés illetve a takarmánykereslet csökkenése miatt. A megnövekedett unión belüli kukoricakínálat ellenére továbbra is pozitív lesz az idei kukoricaimport az ukrán és a brazil termény versenyképes árú és bőséges kínálata miatt. Bulgária exportjának lehetséges csökkenését a romániai, franciaországi és lengyelországi pozitív exportkilátások kompenzálják, amelyek elsősorban Törökországot és a Közel-Keletet célozzák.

Árpa: csökkenő termésmennyiség, de az ipari célú felhasználásban fellendülés várható

Az árpa vetésterülete 10,4 millió hektárra szükült, ami a Franciaországban, Spanyolországban és Németországban bevetett kisebb területnek tudható be. A Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, Magyarországon és Írországban mért magasabb terméshozamok pedig nem tudják majd ellensúlyozni a területcsökkenést. Ennek eredményeképpen az EU árpatermelése az előrejelzések szerint idén 52,5 millió tonnára esik vissza. A Covid-19 egymást követő hullámai ellenére

az EU-ban az árpa ipari célú felhasználásában fellendülés várható, mivel a sörgyártó ipar visszatér a járvány előtti termelési szintre.

Ezzel szemben a versenyképes kukorica és kisebb mértékben a búza felváltja az árpát a takarmányozásban. Az árpaimport az előrejelzések szerint idén 1,1 millió tonnára csökken, mivel az EU fő árpaszállítójának számító Egyesült Királyságban a termelés várhatóan csökken az előző szezonhoz képest. Mindemellett az ukrán exportőrök inkább az ázsiai pozíciójuk megőrzésére koncentrálnak, sem mint az EU piacára. Az EU árpaexportja évről-évre csökken, ahogyan Kína kereslete is, az exportálható kínálat pedig korlátozott, valamint az ár versenyképessége is romlik. Az árpa végkészletei várhatóan szűkösek, 5 millió tonnára lehet számítani.

Rizs: csökkenő export, növekvő import

Az EU rizsterülete a déli tagállamokra, nevezetesen Olaszországra, Spanyolországra, Görögországra, Portugáliára, Franciaországra, Bulgáriára, Romániára és Magyarországra koncentrálódik. Idén az EU rizsterülete és termelése csökkenni fog a spanyolországi Guadalquivir folyó medencéjét érintő aszály miatt.

A koronavírus járvány elhúzódó gazdasági hatásaival kapcsolatos bizonytalanság ellenére az EU rizsbehozatala az alacsonyabb termelés és a kereslet élénkülése miatt növekedni fog. Pakisztán, Mianmar, India, Guyana, Thaiföld és Kambodzsa előreláthatólag továbbra is az EU vezető rizsszállítói maradnak, különösen a nem termelő EU-tagállamok számára, ahol nagyobb az affinitás az indica rizs és a nem hagyományos fajták, mint például a basmati, a vadrizs-keverékek vagy a keményítőtartalmú rizs iránt. Tehát az idei uniós rizsexport és a végső rizskészletek is várhatóan csökkenni fognak, tekintettel az alacsonyabb belföldi kínálatra.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink