Az omikron miatt esett a búza, kukorica és szójabab ára

Forrás: Freepik
A chicagói terménytőzsdén a búza, kukorica és szójabab ára is esett hétfőn, ami az új, Covid-19 vírusvariáns, az omikron gazdasági hatásaival kapcsolatos félelemre vezethető vissza. Kína és Szaúd-Arábia gabona vásárlásaiból több következtetés is levonható.

Úgy tűnik, az omikron nevű új koronavírusváltozat gazdasági hatásaival kapcsolatos félelem a búza, a szójabab és a kukorica piacán csapódik le. Ugyanis a chicagói búza, kukorica és szójabab ára is esett hétfőn az omikronnal kapcsolatos bizonytalanságok miatt – mondta Matt Ammermann, a StoneX árupiaci kockázatkezelője a Reutersnek. A szójabab és a búza 0,4 százalékkal, a kukoricáé 0,6 százalékkal. Hozzátette, hogy

összességében nincs komoly aggodalom az időjárás miatt az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egyes búzaterületeken a hótakaró védelme némileg hiányzik.

A piaci hírek szerint Kína 25-30 szállítmány szójababot is vásárolt a januári/februári szállításra az Egyesült Államoktól és Brazíliától és több százezer tonna kukoricát szerez be Ukrajnából.

– mondta Ammermann. Szaúd-Arábia Egyesült-államokból történő 689 ezer tonnás búza vásárlását pedig a jelenlegi szűkös kínálat ellenére is többféleképpen lehet értelmezni. Egyrészt, az ilyen korai vétel csökkentené a későbbi új termés iránti keresletet, másrészt egy ilyen üzlet arra is rámutathat, hogy az exportőrök félnek a jövő évi kínálat esetleges hiányától.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink