Visszaállítanák a kvótákat az ukrán gabonára a közép-európai tagállamok

Fotó: Fekete István
Uniós szintű beavatkozás nélkül nem kezelhető az Ukrajnával szomszédos tagállamok problémája, amelyet a vámmentesen az EU-ba érkező ukrán gabona okoz – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminisztereinek pénteki megbeszélését követően Nagy István agrárminiszter elmondta: kollégáival egyetértettek abban, hogy a búza, a kukorica, a napraforgó, a repce és szója esetében ismételten indokolt korlátozni a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei között szabadna azt Ukrajna számára biztosítani.

A jelentős mértékű importnövekményre tekintettel a kvótarendszer hatályának kiterjesztését javasolja hazánk a napraforgómagra is. Magyarország azt szeretné legalább elérni, hogy ideiglenes kiegészítő vámokat vessen ki az EU az Ukrajnából érkező gabonára abban az esetben, ha a Szolidaritási Folyosón érkező áru célállomása valamelyik ukrán „határ menti” tagállam. Mindezek mellett a kialakult helyzet rövid távú kezelése, a piac mozgásba hozása érdekében kérjük a Bizottságtól, hogy

az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát.

A tranzit-szállítmányokra egy uniós monitoring- és biztosíték-rendszer működtetésére lenne szükség. Hazánk

újabb, még átfogóbb és szigorúbb vizsgálatokat rendel el az ukrán gabona esetében a határon

– tette hozzá.

Az érintett országok közös levélben küldik el újabb megoldási javaslataikat az Európai Bizottságnak, melyeket a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén is megvitatnak majd. A miniszter reményei szerint Brüsszel nem tesz majd különbséget a „határ menti” országok között, hanem elfogadja az együttműködő országok javaslatait, és egy átfogó, illetve egységes megoldást tesz le az asztalra. „Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaságot nem veszélyeztethetjük” – szögezte le Nagy István.