Kétéves mélyponton a nemzetközi búzaárak

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
Miközben a nemzetközi piacokra nem gyakorolt érzékelhető hatást a térségünkben bevezetett importtilalom az ukrajnai terményekkel szemben, a búzaárak tovább esnek – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A szezon végéhez közeledve amúgy sem várhatók jelentősebb szállítások Ukrajnából, ahol egyébként egyre nehezebb eladni a maradék terményt, mivel a kereskedők gyakorlatilag leállították a kikötőkben a vásárlást.

Az agrarheute beszámolója szerint, az európai határidős piacon a vezető búzaárak a múlt héten 18,25 euróval, tonnánként alig 243 euró alá estek, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szint. A 2023-as új termés ára 244 euró volt. Az árak a világpiacon is meredeken esnek – de nem olyan meredeken, mint Európában és a Fekete-tengeren.

Két esemény különösen aggasztja a piacokat: egyrészt az olcsó ukrán gabona tömeges beáramlása az európai piacra. Másrészt pedig a fekete-tengeri export alku lehetséges vége. Ez utóbbi növelné az európai piacra nehezedő nyomást. Az Európai Bizottság múlt szerdán közölte, hogy „sürgősségi megelőző intézkedéseket” fog tenni a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce tekintetében Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia március végi közös panasza nyomán. Egy uniós tisztviselő szerint az EU csak akkor engedi be az ukrajnai gabonát az öt országba, ha azt más EU-tagországokba vagy a világ többi részébe exportálják.

Múlt szerdán Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia minisztereivel, valamint ukrán kollégáival tárgyalt a megoldásról. „Megállapodtunk, hogy folytatjuk a tárgyalásokat” – nyilatkozta.

A következő ülésre e hét elején kerül sor – hétfőn, kedden – mondta a Reuters szerint Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter a TVP Info állami irányítású műsorszolgáltatónak.

Fel szeretném hívni a figyelmet egy sajátos egybeesésre. Törökországban éppen akkor lesznek elfoglalva a választásokkal, amikor lejár a legutóbb megkötött fekete-tengeri megállapodás. Ez egészen pontosan 2023 május 18-a, míg a török választások május 14-re vannak kiírva. Így a négyoldalú megállapodás egyik fontos láncszeme maradhat ki, pláne akkor, ha a jelenlegi elnök helyzete megváltozik.

Az ukránoknak tehát időben el kell kezdeniük erősíteni az alternatív csatornákat, amiben a mi térségünkben bevezetett importtilalom is akadályozza őket.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy jó az idő, a terméskilátások pozitívak, és az aratáshoz közeledve egyre nyomasztóbbak a töltött raktárak.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink