Folytatja a magyar hatóság az ukrán gabona szigorú ellenőrzését

Fotó: Pelsőczy Csaba
Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik – közölte az közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető Adonyban részt vett a Nébih munkatársainak ellenőrzésén. Mint emlékeztetett, májuban mintegy 650 ellenőrzést végeztek a gabonatermékeket felmérő mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések során a vármegyei kormányhivatalok munkatársai. A vizsgálatok során a tárolókban lévő ukrán gabonatételeket is ellenőrizték a szakemberek.

Az adatok szerint jelenleg több mint 871 600 tonna gabonát helyeztek el az ellenőrzött tárolóhelyeken.

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonaára minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik azt alá – tette hozzá

Nagy István kiemelte, június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO, a peszticid, a mikotoxin, valamint a radiológiai-szennyezettséget.

Az agrárminiszter kiemelte, a vizsgálatok eredményeiből is az látható, hogy a hazánkon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzések kísérik. A magyar élelmiszerek pedig a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak.

Kifejtette, minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink