Uniós agrárminiszterek: megérett a helyzet a rendkívüli támogatásra

Fotó: MTI / Mónus Márton
Az uniós agrárminiszterek többsége kérte a mezőgazdasági tartalék aktiválását mai brüsszeli ülésükön, az energiaárak mezőgazdasági ágazatokra gyakorolt negatív hatásaira hivatkozva.

A háború és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i ülésén. Az uniós agrárminiszterek többsége arra kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a háború és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni.

A válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várhatjuk el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet

– hangsúlyozta.

Ezért szerinte a lehető leghamarabb további rendkívüli uniós támogatásra van szükség, hogy a gazdálkodók továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot. A tárcavezető bízik benne, hogy a mai vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszer-ellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink